Tankar inför min fjärde pilgrimsvandring, planerad till hösten 2009

2009-09-07
Nu har jag packat hela min necessär, ryggsäck o "handväska". Det blev lite mer vikt än planerat men många småburkar blev det med schampo o krämer o sånt. Och solkräm. Och handsprit. Nu är jag nog snart klar...

2009-09-06 (på kvällen)
Givetvis har jag kollat vädret de närmsta dagarna. Lundi = måndag (dvs i morgon), Mardi = tisdag, Mercredi = onsdag. Matin = morgon, Après midi = eftermiddag, soirée = kväll. Solen går upp vid 7.30 o går ner vid 20.20. Det är lite variation från startdag till min sista dag. Orter med väder som jag kollat upp är: Lectoure (dit kommer jag tisdag morgon o vandrar därifrån på onsdag morgon), Condom (kommer jag till på onsdag och lämnar torsdag) samt St Jean Pied de Port (sista större orten i Frankrike innan gränsen mot Spanien). Här nedan ser man temperaturer och väder. Verkar bli spännande!!

Nya funderingar:
Tur jag har hatt.
Ska lägga ner solkräm.
Undrar hur det går med (varma) kängor?
Ska jag verkligen ta med en långärmad skjorta?? (Förvisso tunn)
Ganska bra att jag lämnar sovsäcken för sidenpåsen.
 

2009-09-06 (på kvällen)
Nu har jag modifierat lite min packlista. Lagt till o dragit ifrån. Och jag har provpackat. Känns helt ok. Men jag får väl se när jag väl har dragit på ryggsäcken en hel dag... Funderar på hur jag ska göra med ryggsäcken o stavarna på Kastrup. Stavarna går inte riktigt i min ryggsäck i år och de står framförallt inte säkert i botten. Likaså vill jag gärna plasta in min ryggsäck men jag är inte säker på att den tjänsten finns på Kastrup. Får kanske köpa en flightbag o sen skicka den till min slutdestination eller kontoret i St Jean Pied de Port. Ska undersöka saken...

2009-09-06
Det är snart dags att på riktigt packa ihop allt och se till att det ligger bra i ryggsäcken. Jag har nog allt och har kompletterat i dessa influensatider med handsprit i flaska och våtservett. Kan vara bra att ha på tåg och flyg.

Biljetterna från Toulouse till Lectoure har kommit. De damp ner i brevlådan för någon vecka sen. Punktligt och bra. Det var både smidigt och billigt att göra så. Lite framförhållning var det enda som behövdes.

Min nya hatt har också kommit. Jag har funderat på hatt sen min kollega Stefan på jobbet har haft sin coola hatt på sig vid flera tillfällen. Sagt o gjort: jag letade upp var man sålde den hatt jag ville ha o det visade sig att det inte fanns någonstans i Danmark eller i Sverige. Men via en kontakt fick jag reda på att den skulle kunna finnas i Tyskland. Så jag ringde upp och de skickade hatten mot faktura. Den landade dagen efter framför min ytterdörr och lyckan var gjord. Hatten är lättare än min gamla keps. Den sitter fast o blåser inte bort (utan att jag drar åt runt huvudet, vilket ger mig huvudvärk omgående), är vattenavvisande, har 50+ i solfaktor och är tunn o lätt o har stora meschytor för god ventilation. Blir hur bra som helst. Hatten inköpt via:  http://www.heinzhaberger.de Thank you very much Evi!

Jag har också inhandlat en ny vandringsbh. Hoppas att den funkar bättre än de jag redan avverkat (läs: slängt). Och så har jag uppdaterat packlistan. Nu börjar jag bli riktigt stolt över mig själv. I ryggsäcken kommer jag att ha mindre än 5,00 kg och i dagväskan ca 1,7 kg. Det blir en skön vandring. Nya packlistan finns här.

För någon vecka sen så gav jag liv i den blogg jag skapade i januari. http://pilgrimsvandring.wordpress.com vilken givetvis handlar om min vandring. Här tänker jag maila upp mina bilder och skriva lite om dagen, varje dag. Sen finns det möjlighet att kommentera och göra inlägg. Det ska bli sååå roligt att få läsa kommentarerna när jag väl är ute på vandringen. Min man Michael kommer att sköta accepterandet av inlägg och kommentarer. När jag väl är hemma från vandringen, kommer jag att överföra alla bilder, inlägg och kommentarer till min egen hemsida här.

Mitt första och än så länge enda nyhetsbrev har kommit ut. Det finns att hämta både på bloggen och här.

För något tag sen köpte jag ju en bok med fina härbärgen och hotell längs GR65. Något av dem har jag redan bott på och jag skulle kunna tänka mig att bo på något mer ställe. Några av hotellen kommer jag faktiskt att gå förbi, medan andra ligger långt ut eller är hutlöst dyra för en vandring. Kanske jag skulle kunna få till en natt eller två på något trevligt ställe?? Sagt o gjort. Jag har nu bokat första natten i Lectoure här http://www.chambres-horloge-lectoure.com. Lite dyrt men det kan vara skönt att sova bra första natten. Jag brukar ju vara ganska trött efter resan och så är det heller ingen omväg att göra, utan stället ligger mitt i byn. Skönt. Klicka på bilden nedan, så ser du var i Lectoure som hotellet ligger. Ser faktiskt framemot det. 

Nu återstår bara väntan, packningen, invägningen och lite tid med familjen. På tisdag, den 8 september bär det av.

2009-08-15
Nu har jag bokat o köpt tågbiljett från Toulouse till Agen och bussbiljett till Lectoure. Från Toulouse går det nämligen ett TGV och där måste man boka sittplats. När jag, förra året, åkte samma sträcka fast åt andra hållet var tåget fullt från Toulouse. Det innebar att jag fick ta en plats som blev över. I den vagn där jag var fanns EN plats över. Dvs det är ett tåg som ofta är fullt. Därför bestämde jag mig för att boka biljett redan nu. Biljetten kommer i ett vanligt brev hem till mig inom 7 arbetsdagar. Jag väntar med spänning...

2009-08
Inför årets resa finns en nyhet. Jag har skapat en blogg för min resa. På bloggen kommer jag att skicka upp bilder och små berättelser om resan och vad som händer. På bloggen finns möjlighet att kommentera bilder och inlägg. Den funktionen saknar jag här på denna hemsida. Gästboken kommer att finnas kvar - skriv gärna - men jag har ändå saknat kommentarsfunktioner.

http://pilgrimsvandring.wordpress.com

Välkommen in!

2009-07
Träningen har börjat inför höstens vandring. Här redovisar jag alla framsteg o baksteg med min träning.

Datum Träning Resultat?
14 juli Värmeträning för fötter. En dag på Ven med cykling, vandring o strand. Kändes helt ok. Inga skavsår eller annat tryck. Var helt ensam om kängor denna dag på Ven (supersoligt o varmt)
20 juli Morgonpromenad i kängorna, 50 minuter Varmt o skönt i parken runt huset. Inga problem att gå. Kängorna känns redan som en del av mig.
20 juli Kväll: löprunda på 25 minuter (första på flera år), styrka hemma o stretch efteråt. Kändes lättare än jag trodde det skulle göra. Skönt. Dock regnade det konstant under hela löprundan vilket förkortade den. Men bäst att ta det lugnt.
21 juli Promenad 50 minuter på morgonen med kängor.
Promenad 30 minuter på kvällen.
Träningsvärk. Träningsvärk. Träningsvärk!
23 juli Löprunda 30 minuter, styrka hemma 15 min. Skönt att kunna springa utan betongben!
26 juli Rask promenad, 35 min, på fastande mage. Behöver ta det lite lugnt med höften. Den är helt otränad o lite öm. Hmm..
27 juli 12 km promenad, drygt 20 000 steg. Kängor o ryggsäck med ca 7,0 kg vikt. Ryggsäcken bra men lite öm dagen efter i axlarna av trycket. Men helt ok promenad.
     

2009-04-26
Ny vikt o ny tröja. Har nu minskat 9,5 kg på vågen och har "firat" det med en ny hood. En knallrosa tröja med huva från Tierra, Envi dam. Lagom tunn o ett fantastiskt funktionsplagg. Det kommer att sitta fint under höstens vandring. Det kommer att passa till mina ljusa kakhiFjällräven-brallor. Fint på foto... haha. Men sanningen är att jag hade en grå att välja på och det är ju ingen höjdare på 2000 bilder från resan. Mina ambitioner om att vandra med kängorna har gått om intet. Solen skiner så gräsligt mycket att jag bara måste ligga i solstolen och lapa sol. Det är så underbart. Lite trädgårsarbete hinner jag också med emellanåt. Men ingen vandring. Äh, det löser sig. Fast jag är faktiskt ganska glad åt min viktminskning. Det innebär att jag kommer att slita mindre på kroppen under årets vandring än under förra årets. Har också uppdaterat min packningslista för 2009 med den nya hooden.

2009-04-15
Nu är mina nya kängor inköpta. Det blev ett par Crispi, Summit/Rondane GTX Anthracite. Italienska skor vilket betyder storlek 42 för mig. Snygga, lätta, lite tyg på skon istället för läder överallt och hög förstärkning runt foten. Snörningen går ganska långt ner, vilket är bra och har 3 par "hakar" överst för smidig snörning. Jag håller på att gå med dem hemma för att känna in mig men de känns ok. De är ganska smala, vilket passar min fot bra. Jag har jämfört med mina gamla, numera trädgårdskängor, och de nya är betydligt stabilare, smalare o sitter bättre kring foten. Några varv till i vardagsrummet o sen är de nog mina. Tror jag... Bild kommer snart...

2009-03-30
Skor eller kängor? Har idag varit och botaniserat lite kring frågan. Som der ser ut idag så blir det nog ett par skor (kängor fast utan skaft) och ett par riktiga vandringssandaler. Sandalerna är lite tyngre än de jag har nu (flipp flipp) men är mer ändamålsriktiga. Framförallt kan jag gå i dem utan att se konstig ut och utan att riskera att trampa snett eller så.

2009-03-20
Nu har jag hämtat min nya ryggsäck. Den kom med posten idag. Hurra! Paketet var ganska stort men vägde knappt inget. Men oj så fin ryggsäcken är. Hoppas nu bara på fint väder så jag kan prova den. Vill verkligen inte vara ute när det är blåsigt, råkallt och läskigt. Jag vill ha sol o värme!

2009-03-15
Idag köpte jag en ny ryggsäck. Jag besökte Vildmarksmässan i Stockholm och passade på att klämma o känna på de ryggsäckar jag tittat på tidigare. Där fanns ingen Talon att titta på men väl både Atmos och Aura. De kändes lite om dagryggsäckar/skolväskor. Inget topplock (vilket jag visste sen tidigare) och inte riktigt vad jag tänkt mig. MEN så såg jag en ny rygga. Betydligt dyrare. Givetvis. En Osprey Exos 46 M. Vikt 840 g. Med packlock, fickor, hyfsat bärsystem o smart ventilation mot ryggen. Provade den på mässan men då var den ju inte packad på något sätt. Den verkar lite klen men har fått goda vitsord på nätet. Se film nedan. Eftersom jag köpte den på mässan, fick jag även regnskyddet på köpet. Men jag ska få ryggan hemskickad, tog inte den med mig direkt. Dessutom ville jag ha en ny ryggsäck. Har nu gått igenom min packlista än en gång o ser att den bara blir lättare o lättare. I dagsläget innebär det att jag kommer att ha knappt 6 kg på ryggen. Det kommer Exos att klara galant. Max rekommenderad vikt är runt 10 kg. Utöver min vanliga packning tillkommer vatten och ev lite mat.

Här är en bild på min nya kompis...
  

 

2009-03-04
Nu har jag bestämt mig: Jag ska vandra till Roncevailles i höst. GR65 slutar där och Caminon börjar där. Dåså, då var det klart. Jag fick idag min MiamMiam DoDo "Le Chemin de Saint Jaques de Compostelle El Camino Francés" och där står klart o tydligt att GR65 slutar i Roncevailles.

2009-03-01
Funderar åter på val av ryggsäck. Har hittat en annan ryggsäck nu som jag funderar på. Har tidigare tittat på Osprey Talon 44, stolek M 42 liter, inget regnskydd, vikt 1090 g, pris 1300 kr. Men jag har hittat en mening där det står: "Den sitter helt tätt på kroppen..."

Tittar vidare på en annan rygga, också från Osprey. Aura 35 eller Atmos 35. (Den första är dammodell o den andra är herrmodell.) Pris 1300 kr. Aura 35 liter - 1,38 kg. Atmos 38 liter - 1,22 kg, 35 liter - 1,16 kg. Det står om dessa ryggor: "På tur i det varma vädret? Lättviktstur till Spanien? Denna rycksäck har nät mot ryggen som gör det lite mer komfortabelt att vandra under varma väderförhållanden. "

Innebär det att Talon sitter väldigt nära ryggen? Det kan ju bli ett problem när det är varmt, alltså läge för en Atmos/Aura. Jag får verkligen hoppas att de har båda ryggorna i Stockholm när jag kommer dit i mars, så jag kan prova o känna efter. Men jag vet också att en tjejrygga kan vara för kort i ryggen för mig. Jag är ändå 178 cm lång. MEN en Tallon L var för stor. Det är Tallon M som gäller för mig rent storleksmässigt.

Och nästa fråga: Klarar jag mig på 35 liter? Eller ska jag ha 42 liter? Eller ska jag hålla tillgodo med min Dovre 40 liter? Fast om jag tänker efter, så var inte det undre facket helt fyllt (eller i alla fall inte fyllt på ett fullt sätt), de 2 facken på utsidan var heller inte fulla o topplocket var inte fullt. Innebär det att jag egentligen inte hade 40 liter i ryggan? Hm? OK, jag lugnar mig till efter mässan. (Jag har ju ändå flera månader tills jag ska iväg, men under sommaren vill jag vandringsträna med en fylld ryggsäck...)

2009-03-01
Sitter och ser på min planering nedan. Den ser bra ut men startar med 2 ganska långa etapper för att vara de två första. Får se hur jag gör. När jag var i Moissac förra året, träffade jag en reflexolog. Han tog hand om mina fötter och berättade att det finns 4 trix eller tips för att minimera skador.

1/ Drick mycket. Även om man inte tycker man behöver det eller även om det är "kallt" ute. (Många skador på senor, menisker, muskler och så vidare är pga för lite vätska.)

2/ Gå korta sträckor i början, öka efterhand. Om man är ovan vandrare, är 20 km max de första dagarna. Sen kan man öka efter ett tag. Har man lite vana, kan 25 km första tiden var ok. (Många som vandrar och går hårt ut, får problem att dras med under hela vandringen. Eller värre: de får avsluta sin vandring efter bara några dagar. Skoskav beror på att man kanske inte hunnit pausa och då vädra/kyla fötterna tillräckligt. Kyl ner fötterna i bäckar och åar så fort tillfälle ges. Snöra om kängorna beroende på terrängen. Byt till torra strumpor i halvtid om de är fuktiga av värme.)

3/ Bär inte för tung ryggsäck. Max 10% av din egen vikt. (Här gäller det att inte lasta på sig sånt som är "bra att ha". Mycket går att köpa överallt men småpryttlar kan vara bra att, just, ha. Men jag har ändå svårt att förstå denna 10%-regel. När man vandrar i svenska fjällen tex, så har man ju många fler kilon på ryggen. Då bär man ju tält, mat, kök, liggunderlag o större sovsäck.)

4/ Gå inte längre än till klockan 14. Efter klockan 14 (när solen står som högst) tar varje timma på kroppen som två timmar gör under tiden före kl 14. (Detta tyckte jag verkade som hokus pokus, men när jag tänkte efter så stämde det. Jag hade ofta, inför en kort etapp, valt att starta senare o äta lång lunch på vägen. Det innebar att jag kom fram ganska sent på eftermiddagen, runt 17. Men efter kl 15 hände något. Då fick jag motivera mig med kex o godis. "Om jag bara går 15 minuter ytterligare, så kan jag ta ett kex!" och så vidare. Efter Moissac, steg jag upp tidigare o tidigare o kom fram tidigare o tidigare o mådde bättre o bättre.) Alltså: Se till att det finns snabb frukost att tillgå (annars fixa själv), gå iväg tidigt o stanna då hellre på vägen för att köpa något att äta.

2009-01-28
Nu har jag fått semester, ändrat den, ändrat avresedatum och hemresedatum och köpt biljetter. Nu gäller nedan. Pris för biljetterna till Toulouse: 1802 kr. Flyg från Pamplona till Cph 1575 kr. Har kollat tågen från Toulouse till Lectoure och visserligen räcker inte turlistan till hösten men under veckans alla dagar nu, går det flera bussar o tåg. Så det är inga problem. Om tåget stannar länge i Agen, kan jag ju handla lite i en närbutik, typ.

Datum Förflyttning Antal km Info
Tis 8 sept Malmö-Cph-Bryssel-Toulouse-Agen-Lectoure 0 Cph 06.35, ankomst Toulouse 11.25.
Sova och starta i Lectoure
9 sept Lectoure - Castelnau 23,2 Via La Romieu
10 sept Castelnau - Montréal 24,6 Via Condom och slottet Larressingle
11 sept Montréal - Éauze 17,6  
12 sept Éauze - Nogaro 19,2  
13 sept Nogaro - Aire-sur-l'Adour 30  
14 sept Aire-sur-l'Adour - Pimbo 26,4  
15 sept Pimbo - Pomps 27,3 Via Arzacq-Arraziguet, Uzan, Géus d'Arzacq
16 sept Pomps - Maslacq 19,5 Via Arthez de Béarn, Aragnon
17 sept Maslacq - Navarrenx 22,7 Via Sauvelade, Méritein
18 sept Navarrenx - Aroue 18,7  
19 sept Aroue - Ostabat 24,5 Ej via Etcharry
20 sept Ostabat - St-Jean-le-Vieux 18,6  
21 sept St-Jean-le-Vieux - Orisson 11,8 Här passerar jag St Jean Pied de Port, starten på den franska sidan till Caminon i Spanien. Här går det mest rakt upp!
22 sept Orisson - Ronceveaux 19,0 Vandrar i Spanien nu. Mer än halva etappen är rakt upp o resten rakt ner.
23 sept Reservdag   Antigen går jag en etapp till eller så har jag dagen som reserv under vandringen.
24 sept Transport till Pamplona, flyg till Köpenhamn via Madrid 0 Pamplona 06.50, ankomst Cph 15.05
    303,1 km 21,65 km/dag i genomsnitt

I Lectoure finns pilgrimshjälp framför porten till Katedralen, tisdagar och fredagar i juni, juli, augusti och september mellan 16 o 18. Hoppas jag hinner i tid. I Lectoure finns också mängder av ställen att sova på. Flertalet av dem har frukost och även kök så jag kan laga mat. Fast det finns ju också en hel del restauranger i byn också. Får se hur jag känner mig efter en resdag.

2009-01-25
Idag har jag funderat igen. Nu blir det nog som nedan. Alltså en lite tidigare resa och ett lite längre slut. Och så har jag lagt till 2 kompdagar ledig för nedvarvning. Det är en del tuffa etapper men det ska jag nog klara av. Får träna under augusti och september. Resorna går även dessa dagar, så flyget är inga problem. Ska bara förankra hemma... Har fått mängder av information som jag ska försöka gå igenom och se hur det är med transporter till och från i Spanien.

Har också öppnat min spanskkurs via CD idag. Den ska jag öva på i hemmets lugna vrå och så börjar ju spanskkursen på Studiefrämjandet också snart. Antigen nu på torsdag eller nästa torsdag...

Jag väntar också med spänning om min semesterlapp är underskriven av min chef.

Datum Förflyttning Antal km Info
fre 11 sept Malmö-Cph-Bryssel-Toulouse-Agen-Lectoure 0 Sova och starta i Lectoure
12 sept Lectoure - Castelnau 23,2 Via La Romieu
13 sept Castelnau - Montréal 24,6 Via Condom och slottet Larressingle
14 sept Montréal - Éauze 17,6  
15 sept Éauze - Nogaro 19,2  
16 sept Nogaro - Aire-sur-l'Adour 30  
17 sept Aire-sur-l'Adour - Pimbo 26,4  
18 sept Pimbo - Pomps 27,3 Via Arzacq-Arraziguet, Uzan, Géus d'Arzacq
19 sept Pomps - Maslacq 19,5 Via Arthez de Béarn, Aragnon
20 sept Maslacq - Navarrenx 22,7 Via Sauvelade, Méritein
21 sept Navarrenx - Aroue 18,7  
22 sept Aroue - Ostabat 24,5 Ej via Etcharry
23 sept Ostabat - St-Jean-le-Vieux 18,6  
24 sept St-Jean-le-Vieux - Orisson 11,8 Här passerar jag St Jean Pied de Port, starten på den franska sidan till Caminon i Spanien. Här går det mest rakt upp!
fre 25 sept Orisson - Ronceveaux 19,0 Vandrar i Spanien nu. Halva etappen är rakt upp o resten rakt ner.
26 sept Transport till Pamplona, flyg till Köpenhamn via Madrid 0  
    303,1 km 21,65 km/dag i genomsnitt
       
11 dagars semester från jobbet
15 dagar tar hela resan
Torsdag 10 sept kompledig från jobbet
Måndag 28 sept kompledig från jobbet

2009-01-21
Idag har jag ansökt om semester från den 11 sept och totalt 11 arbetsdagar. Den 10 sept tänker jag ta kompledigt. Och så även måndagen den 29 sept. Efter tips och råd från internetvänner, så kanske, kanske, kanske jag fortsätter över Pyreneerna i höst ändå. Suck. Att jag inte kan bestämma mig. När jag fått beslut på semestern, så beslutar jag för då vill jag köpa flygbiljetterna. De blir ju inte billigare med tiden.

2009-01-20
Funderingar kring packning. Nu har jag börjat fundera över min packning. Den var ok förra året men i år kommer jag ju inte att ta med min systemkamera dvs jag kommer inte att bära den extra vikten. Hur som helst så har jag idag inhandlat en grej jag tror lättar mitt bagage. En poncho i silnylon, 280 g. Det innebär att jag kommer att använda mig av min löparjacka som är vindtät och inte en tyngre all around jacka (typ Gortex). För  om det regnar, kommer jag att plocka fram min poncho som då även går över ryggsäcken. Då sparar jag även in regnskyddet. Sen har jag hittat en ny rygga. Provade den idag o den satt som en smäck. Ska bara testa den med lite innehåll. En Osprey, Talon 44 fast den är 42 liters, vikt 1090 g. Jag undrar vad min Dovre väger. Den väger mer än de Dovre 40 som finns idag. Jag har tagit min gamla packlista och ska väga allt o jämföra med min nya packning. Det går visserligen itne att jämföra helt pga att jag vandrar i år, under en varmare årstid. Men en fingervisning, ger det. Här kan ni se den listan växa fram.

2009-01-19
Ibland går det fort. Nu funderar jag på 2 resdagar, 12 vandringsdagar och 1 reservdag. Totalt 15 dagar. Då blir det lika länge förra årets vandring. Då kommer jag att stanna i St Jean Pied de Port istället för Orisson (då blir den etappen lite längre, typ 4 km), sen skippa etapperna i Spanien. Kanske jag ska låta Spanien vara Spanien o enbart nosa på den resan iom att jag kommer till St Jean Pied de Port. Jag kan ff ta mig till Pamplona för hemresa (billigt) eller ändra turerna och flyga från Pau eller Biarritz. Inget är bestämt än. Inte ens datumen. Jag får kolla in transporterna lite noggrannare när jag väl bokar semester.

Det krockar med mycket som är på gång i september och oktober.... Nu lutar det åt start den 11 september (fredag) och avslut den 25 september (fredag).

Datum Förflyttning Antal km Info
11 sept Malmö-Cph-Bryssel-Toulouse-Agen-Lectoure 0 Sova och starta i Lectoure
12 sept Lectoure - Castelnau 23,2 Via La Romieu
13 sept Castelnau - Montréal 24,6 Via Condom och slottet Larressingle
14 sept Montréal - Éauze 17,6  
15 sept Éauze - Nogaro 19,2  
16 sept Nogaro - Aire-sur-l'Adour 30  
17 sept Aire-sur-l'Adour - Pimbo 26,4  
18 sept Pimbo - Pomps 27,3 Via Arzacq-Arraziguet, Uzan, Géus d'Arzacq
19 sept Pomps - Maslacq 19,5 Via Arthez de Béarn, Aragnon
20 sept Maslacq - Navarrenx 22,7 Via Sauvelade, Méritein
21 sept Navarrenx - Aroue 18,7  
22 sept Aroue - Ostabat 24,5 Ej via Etcharry
23 sept Ostabat - St-Jean-Pied-de-Port 22,5 Stanna i SJPdP
24 sept Reservdag, ev resedag 0  
25 sept Hemresedag    
       
  Totalt antal kilometer 276,2 23,0 km/dag i genomsnitt
11 dagars semester från jobbet
15 dagar tar hela resan

2009-01-18
Funderar på budgeten lite. Måste ju spara redan nu...

Transport tor Kastrup 200 kr
Flyg från Kastrup till Toulouse 1802 kr
Flyg från Pamplona till Kastrup 1575 kr
Transporter inom Frankrike o Spanien 500 kr
Kost o logi, 15 dygn x 300 kr 4500 kr
Diverse 500 kr
Reserv 1000 kr
Summa 10 077 kr (1 000 €)

Min plan är att flyga till Toulouse från Köpenhamn (via Bryssel), TGV till Agen, buss till Lectoure den 17 september. Vandra 14 dagar. Avsluta i Roncevailles den 1 oktober, transport till Pamplona för att därifrån flyga till Köpenhamn (via Madrid) den 2 eller 3 oktober. Jag har lagt upp 14 vandringsetapper med varierande längd beroende på boende. Valt ut de billigaste boendena och kollat om de är öppna i september. Många fler härbärgen är öppna i september jämfört med mars, så det blir lättare att bo billigt/billigare.

Ovan budget är baserad på en kurs där 1€ motsvarar knappt 10 SEK. Om det nu blir dyrare, beror det på kursfall.

Min planerade vandring ser alltså ut så här:

Datum Förflyttning Antal km Info
17 sept Malmö-Cph-Bryssel-Toulouse-Agen-Lectoure 0 Sova och starta i Lectoure
18 sept Lectoure - Castelnau 23,2 Via La Romieu
19 sept Castelnau - Montréal 24,6 Via Condom och slottet Larressingle
20 sept Montréal - Éauze 17,6  
21 sept Éauze - Nogaro 19,2  
22 sept Nogaro - Aire-sur-l'Adour 30  
23 sept Aire-sur-l'Adour - Pimbo 26,4  
24 sept Pimbo - Pomps 27,3 Via Arzacq-Arraziguet, Uzan, Géus d'Arzacq
25 sept Pomps - Maslacq 19,5 Via Arthez de Béarn, Aragnon
26 sept Maslacq - Navarrenx 22,7 Via Sauvelade, Méritein
27 sept Navarrenx - Aroue 18,7  
28 sept Aroue - Ostabat 24,5 Ej via Etcharry
29 sept Ostabat - St-Jean-le-Vieux 18,6  
30 sept St-Jean-le-Vieux - Orisson 11,8 Här passerar jag St Jean Pied de Port, starten på den franska sidan till Caminon i Spanien. Här går det mest rakt upp!
1 okt Orisson - Ronceveaux 19,0 Vandrar i Spanien nu. Halva etappen är rakt upp o resten rakt ner.
2 okt Reservdag   Antigen går jag en etapp till eller så har jag dagen som reserv under vandringen.
3 okt Transport till Pamplona, flyg till Köpenhamn via Madrid 0  
    303,1 km 21,65 km/dag i genomsnitt
Totalt antal dagar 17 dagar inkl reservdag
12 dagar semester totalt

 

2009-01-03
Funderar på att gå till hösten istället för våren i år. Det har varit ganska regnigt o blött dessa två resor och kanske jag kan undvika det genom att resa på hösten, i september, istället. Jag provar.

Min plan är att flyga till Paris, TGV till Agen va Bordeaux och sedan buss till Lectoure där jag slutade sist. Sen hade jag tänkt vandra till Roncevalles. Jag vet att det är förbi St Jean Pied de Port men så är uppförsbackarna avklarade. Det är egentligen inte något jag vill börja med när jag ska vandra i Spanien. Men det är ju lååångt dit så jag får se.

Distanser
Lectoure - St Jean Pied de Port: 271,2 km
Lectoure - Roncevailles: 297,7 km

20 km per dag är 15 vandringsdagar + 2 resdagar => 17 dagar
25 km per dag är 12 vandringsdagar + 2 resdagar => 13 dagar
23 km per dag är 13 vandringsdagar + 2 resdagar => 15 dagar

Får fundera vidare...