Direktrapport från pilgrimsvandringen i september 2009

Här finns en daglig rapport med bilder och text från min utresa, den 8 september, till min hemresa, den 24 september.

Vill du läsa alla inlägg, bilder och kommentarer från bloggen??? Ladda ner en pdf här, 9 MB.

Tisdagen den 8 sept
Onsdagen den 9 sept
Torsdagen den 10 sept
Fredagen den 11 sept
Lördagen den 12 sept
Söndagen den 13 sept
Måndagen den 14 sept
Tisdagen den 15 sept
Onsdagen den 16 sept
Torsdagen den 17 sept
Fredagen den 18 sept
Lördagen den 19 sept
Söndagen den 20 sept
Måndagen den 21 sept
Tisdagen den 22 sept
Onsdagen den 23 sept
Torsdagen den 24 sept

 

Tisdagen den 8 sept (UPP)

Nu är jag på väg

08 september 2009 av Åsa Hellström

Resan har gått jättebra. Flyget landade 30 min tidigare i Toulouse o så hann jag med stadsbussen direkt, vilket resulterade i att jag kunde både äta o ta ett tidigare tåg. Jag kommer alltså fram (nästan) 3 timmar tidigare än tänkt. Skönt. Då kan jag turista lite i Lectoure.

Första dagen

08 september 2009 av Åsa Hellström

Resans första dag är till ända. Många vakna timmar o mycket åkande idag. Men i morgon börjar själva vandringen. Jag ligger just nu i sängen, nerbäddad o mätt. Stället jag bor på är jättefint o ligger i centrala Lectoure. Eget badrum o stor säng. Middag på stan på en restaurang där flera andra pilgrimer åt. Det fanns en god o lokal pilgrimsmeny. Mycket anka blev det. Och citronpaj till efterrätt. Vädret är underbart o det gäller att komma iväg tidigt o komma fram i lagom tid. Väderprognosen visar mer än 30 grader varje dag i en vecka. Men så skönt det är. Tekniken har strulat en hel del o än har jag ingen lösning. Bilder kommer när de kommer. Men tappa inte suget. Vi ses på bloggen. God natt! (Jag får se hur bra min natt blir. Bor i ett gatuhus där bilar kör, tutar, spelar musik – 2 meter från min säng. Bortskämd blir man i DeepValley!)

2 kommentarer

den 09 september 2009 vid 10:02 | Micke
Skönt att du har kommit fram gumman. Jag gör vad jag kan för vi ska få ordning på tekniken.

den 09 september 2009 vid 17:45 | Winnie
Härligt att äntligen vara på väg. Verkar som du fått en bra start trots teknikstrul. Bättre koncentrera dig på vandringen och låta ”helpdesk” sköta det andra ;-)

Anlänt till Toulouse

08 september 2009 av Åsa Hellström

Har nu kommit fram till Toulouse. Det är varmt o skönt. Härifrån ska jag ta mig till Lectoure för att stanna för natten där. Allt har gått bra hittills.

På promenad i Lectoure

08 september 2009 av Åsa Hellström

Detta är en liten fin stad med en gigantisk katedral i mitten, ett Carmelkloster o massor av fina gamla hus. Mitt boende ligger mitt i stan, vid huvudgatan. Trevligt.

Ett svar

den 10 september 2009 vid 21:13 | winnie
Japp – där fick du till din spegelbild igen ;-)

 

Onsdagen den 9 sept (UPP)

Nu är jag på gång! Första vandringsdagen kan börja.

09 september 2009 av Åsa Hellström

Jag hittar lätt första markeringen i stan, nu gäller det bara att dricka mycket o ta hand om fötter o knä o hitta skyltar. Dagens etapp blir nog inte längre än ca 20 km. Det är redan varmt o klockan är inte mer än 08.00. Det ska dock bli ganska varmt under dagen. Hoppas på mycket skugga.

Vägen är tom på folk o slingrar sig genom landskapet

09 september 2009 av Åsa Hellström

Det blir varmare o varmare. Solen steker o jag är väldigt glad för hatten, även om den inte syns på bilden. Jag träffas ingen längs vägen på hela dagen o går vilse en gång.

Äntligen framme. Målet för dagen är nått.

09 september 2009 av Åsa Hellström

Tog rakaste vägen till stället jag bokat på. Värmen o fötterna bestämde det. Ändå blev det 19 km idag. Ganska lagom. Kom fram helt slut. Druckit för lite – ont i knät. Ej bytt strumpor – blåsa under h fot. Slappade en stund, läste i mina böcker, åt lunch, tvättade mina kläder, vilade o åt sen en jättegod middag. Oj, oj, oj! 4 andra vandrare bor här också men jag har eget rum. Skönt. Nu är det dags att sova. God natt.

 

Torsdagen den 10 sept (UPP)

Dag två o jag är på väg

10 september 2009 av Åsa Hellström

Vaknade i mörker o medan jag åt frukost ljusnade det. Inte ett ljud hörs utifrån. Det är verkligen på landet här. Packa o börja gå mot Condom ca 2 timmar. Där ska jag fika o handla lite ost, tror jag. Lite mulet idag men skönt vandringsväder.

 

Knä, doktor o medicin

10 september 2009 av Åsa Hellström

En något annorlunda upplevelse idag, har jag haft. Mitt franska, högra knä krånglar igen. Ont gör det när det går neråt o ändå var jag försiktig igår. Hur som helst så gick jag förbi ett sjukhus i Condom o jag gick in. Kom ut 40 minuter senare med ett recept i handen. Hann träffa både läkare o syrra. Pris 6€70 o på apoteket hämtade jag piller i långa banor. Doktorn tänkte nog på att jag ska bära allt. :)Turistade i Condom o käkade lunch. Nu är jag på väg till ett fik för att avnjuta en fransk (socker)delikatess. Vädret är bättre nu med fullt solsken, blå himmel o vindstilla. Blir nog så hela resten av dagen. Oavsett knä o öm hälsena så har jag det bra.

2 kommentarer

den 10 september 2009 vid 15:07 | Mia
Ojdå.. Hoppas det blir bättre med ditt knä! Själv ska jag operera mitt vä knä i höst för att vara iordning till en vandring nästa sommar..:) Kram, Mia

den 10 september 2009 vid 16:19 | Johanna
Vad synd med knäet! Hoppas inte det hindrar dig! Vi följer dig och hejar på dig allt vad vi orkar! Alla på kontoret undrar hur du har det. Kram Johanna

 

Nu ska jag turista i en medeltids by

10 september 2009 av Åsa Hellström

Har kommit fram till stället där jag ska bo i natt. Gick 5 km efter lunch. Totalt 17 km idag. Inte mycket men ok. Nu turistar jag i ett medeltida slott som ligger i en muromgärdad by, typ. Allt välbevarat från medeltiden.

Ett svar

den 10 september 2009 vid 19:42 |  Dotter Emma
Hej mammi. Vad fin du är i din hatt :)Jag hoppas allt är bra med dig och att du går försiktigt. Ifall du känner för att gå lite fortare så kanske du kan komma hem lite snabbare också! Hihi. Pussilipuss. Vi saknar dig här hemma!

 

Middag med utsikt över slottet

10 september 2009 av Åsa Hellström

Dag två lider mot sitt slut. Tre rätter till middag o fin utsikt o en lång promenad tidigare idag. Dagen är komplett alltså. Jag planerar för fullt för helgen. Tydligen måste jag nästan boka boende, för många är ute o vandrar på helgerna. Det betyder förstås att det kan bli svårt att hitta ett boende. Men jag rekar vidare.

2 kommentarer

10 september 2009 vid 20:32 | Thomas
Tack och lov för den här sidan, jag höll på att bli tokig av att läsa på Fotosafari! :)Å, ä, ö funkar inte där. Du verkar ha kul trots att kroppen inte är helt överens med dig. Ser fram mot att följa dig!

den 10 september 2009 vid 21:16 | Winnie
Trist att ditt knä krånglar igen… Men annars ser du ut till att ha det väldans bra!! :-)NÄSTAN så man vill följa med nästa gång… Och vädret gör ju sitt till!

 

Fredagen den 11 sept (UPP)

Tidig morgon innan värmen slår till

11 september 2009 av Åsa Hellström

Idag ska jag gå ca 23 km. Har bokat boende för natten redan. Skönt. Har hittills passerat åkermark o det går svagt uppför o nerför. Vindstilla, blå himmel o varmt. Blir en härlig dag. Jag är väldigt glad för min hatt!

Ett svar

den 11 september 2009 vid 14:23 | Winnie
Ser att du fått sällskap på vägen? :-)Alla med likadana hattar – hahaha.

 

En behaglig vandring i skugga

11 september 2009 av Åsa Hellström

Flera kilometer längs stigar o gamla nedlagda järnvägar i skugga gör eftermiddagens vandring behaglig. Snart fika.

2 kommentarer

den 11 september 2009 vid 14:44 |  Stefan T
hej Åsa!!
i snygga hatten!!
kram på dig
stefan

den 11 september 2009 vid 16:26 | Helen Hasslöf
Hej Åsa!
Kul att hitta dig här. Tänkte ringa men hörde att du var ute på vandring. Tänkte att vi kunde ta en uppdatering med fika på Barista men det smög sig. Det låter ju underbart med pilgrimsvandring, och kul att kunna följa dig här! Lycka till (-:
/hälsningar Thelma

 

Här ska jag sova i natt!

11 september 2009 av Åsa Hellström

Är på ett gigantiskt ställe där det kan bo fler än 120 pers. Jag ska bo i en yourt. Men först dricka, dusch, tvätta kläder o vila.

Ett svar

den 11 september 2009 vid 22:30 | Ulrika
Sova i en yoghurt..?? Hoppas du fick god mat och sover gott snart. Vi saknade dig på pedagog/Sea-U kräftskivan igår. Veckans gissningstävling: Vem fick ledas hem? Vilka vann trekampen?

 

Mat, mat, mat, mat!

11 september 2009 av Åsa Hellström

Har väntat länge nu på middagen. Vet inte vad det blir men väl när. Typ snart. Men jag är hungrig. Och sömnig.

2 kommentarer

den 12 september 2009 vid 0:43 | Thomas
Grattis på namnsdagen! Kram!

den 12 september 2009 vid 7:58 |  Aina
Tiden gick så fort – hux flux hade du redan börjat vandra. Jag är med dig på bloggen och i tankarna. Höll andan när ditt franska knä började krångla – hoppas bättre nu? Grattis på namnsdagen! ”Må din väg gå dig till mötes”!!

 

Lördagen den 12 sept (UPP)

Efter en god middag o natt är jag på väg igen

12 september 2009 av Åsa Hellström

Landskapet är fortfarande lummigt o solen skiner. Hoppas på lite skugga på mina 19 km idag. Fransk frukost idag också. Har dock kompletterat med yoghurt, skinka o nötter. Mumsade också i mig en färsk croissant på vägen. Helt ok.

Ett svar

den 12 september 2009 vid 10:54 | Mia
Grattis Åsa!
Låter fantastiskt. Hoppas du får en fin vandringsdag.:) Kram, Mia

 

Vin vart jag än går. Pallar nog till lunch.

12 september 2009 av Åsa Hellström

 

Lunch i det fria

12 september 2009 av Åsa Hellström

Yoghurt, skinka, pallade vindruvor o plommon. Och en paus för kroppen. Härligt!

 

Zzzzz…

12 september 2009 av Åsa Hellström

 

Uppåt o 30 grader varmt

12 september 2009 av Åsa Hellström

Jag ser inget för all majs. Det är majs överallt nu. Det är inte långt kvar nu. I förra byn fick jag mitt pilgrimspass stämplat av borgmästaren trots att kontoret var stängt. Han var snäll nog att öppna. Coolt.

 

Här vilar jag ben o fötter

12 september 2009 av Åsa Hellström

Har kommit fram, duschat o vilar lite innan maten. Är mitt ute på landet på en gård. Här finns inget mer än gården o naturen.

 

Söndagen den 13 sept (UPP)

Majs överallt

13 september 2009 av Åsa Hellström

Majs så långt ögat når. Dagen började i dimma o moln. Lite kyligt faktiskt. Men skönt. Kort distans idag, 14.1 km. Ryggsäcken känns lätt o fötterna mer vana.

 

 

Kommit till en stad. Nu ska jag fika.

13 september 2009 av Åsa Hellström

Här ska jag pausa lite. Har köpt bröd o yoghurt till fikan mitt på dagen. Har bara gått 5 km än så länge. Idag börjar dock jakten så på vägen såg jag flera jägare med hundar o det hörs skott överallt. Hoppas jag klarar mig. :)Allt bra hittills. Sovit gott, ätit god frukost, benen känns lätta o solen skiner.

 

 

Fransk fika. Mums.

13 september 2009 av Åsa Hellström

Köpt bullen på kondiset bredvid o sitter nu på fik. Det är mysigt med franska fik i gamla o små byar o städer. Det händer alltid något. På detta fik stannar flera pilgrimer o fyller på mat- o vätskedepåerna. Det är ganska många ute o vandrar. Nu skiner solen också. 10 km kvar för idag. Det tar ca 3 timmar. Om det är mycket att fotografera på vägen – lite längre tid.

 

 

Har lämnat Nogaro

13 september 2009 av Åsa Hellström

Trillade på en liten sten. Är helt grusig o smutsig nu. Slog upp ett jack i hakan o två tjejer i bil stannade o plåstrade om mig. Nu har jag inte lika ont i fötterna i alla fall. Inte jämförelsevis i alla fall. :)

Ett svar

den 13 september 2009 vid 13:25 | Micke Hellström
Fan hjärtat. Jag sa ju åt dig att vara försiktig. Med den omplåstringen så är det nog inte ett så litet jack i hakan

 

Nu är jag riktigt omplåstrad

13 september 2009 av Åsa Hellström

Har kommit fram, duschat, tvättat kläder o fått nytt plåster. Ska vila lite efter 2 värktabletter. Känns säkert bättre sen. Har i alla fall kommit till ett fint ställe o solen skiner i trädgården.

Ett svar

den 13 september 2009 vid 16:59 | Johanna
Se var du går din galning! Du måste vara rädd om dig! Tänk på dina stackars vänner som är oroliga för dig, alldeles ensam därute i stora världen. Tack för fina bilder, jag följer dig med spänning!
Kram Johanna

 

Utsikten från mitt sovrum

13 september 2009 av Åsa Hellström

 

 

Måndagen den 14 sept (UPP)

Mår bättre idag. På väg igen.

14 september 2009 av Åsa Hellström

Dag 5 börjar med kyla o kall vind. Men helt ok. Kom iväg 7.40. 20 km att gå idag. Heja. Heja.

 

Ett ställe att pausa på

14 september 2009 av Åsa Hellström

Kom till ett ställe mitt ute i inget. Kunde stämpla mitt pass o vila lite. Solen värmer men vinden är ff kall. Inte not någonstans men jag känner av att jag går långt varje dag.

 

Nu är det fika som gäller

14 september 2009 av Åsa Hellström

Köpte picnic på förra stället o för 5 € fick jag: en halv baguette, en burk pate, en tomat, ett äpple, en ost, chips o juice. Det är härligt att äta mellan majsodlingar. Jag ser absolut inget mer en himmeln.

 

Ett tvätteri

14 september 2009 av Åsa Hellström

I Barcelonne-du-Gers hittade jag ett gammalt tvätteri i utkanten av stan. Hoppas inte att någon använder det fortfarande.

 

Svenska flaggan

14 september 2009 av Åsa Hellström

Hittade svenska flaggan vid bron som leder in till centrala Air sur l’Adoure.

 

Omplåstrad

14 september 2009 av Åsa Hellström

Har varit på apoteket o handlat mängder med grejor till min haka o mina fötter. Hittade sen en syrra som jobbade o gick in till henne. Egentligen kunde jag inte få hjälp av henne eftersom jag inte varit hos en doktor först. Men hon tyckte synd om mig o plåstrade om min haka o visade hur jag ska göra med fötterna för att få dem att hålla 9 dagar ytterligare. Har under dagen gjort om o gjort om min resterande resa minst tusen gånger. Jag har ju redan tappat min reservdag o ligger lite efter så det gäller att planera o hålla koll. Här där jag är ikväll så är det fullt överallt. Nästa ställe som jag vill till har bara 4 platser. Ikväll ska jag sätta mig o ringa runt o boka rum. Och planera mat. På vissa ställen som jag kommer till, har ingen mat o ingen affär i byn. Men med lite planering går allt. Har inte sett någon dator sen jag åkte. Kanske på nästa ställe. Jag vet inte om de har datorer i denna hörna av Frankrike…

Ett svar

den 15 september 2009 vid 20:13 | winnie
Nämen Åsa! Datorer?? Det är ju pilgrimsleden och då ska man väl vara pilgrimsk? ;-)Fast visst är det en kanonuppfinning – speciellt för oss som kan följa din resa här hemma!

 

Fika vid bron

14 september 2009 av Åsa Hellström

 

Middag!

14 september 2009 av Åsa Hellström

Dags att äta middag. Inget är öppet – måndagar i Frankrike är allt stängt. En restaurang är öppen o alla som äter här är vandrar.

Ett svar

den 15 september 2009 vid 0:14 |Ulrika
Men bästa Åsan, vad händer? Ta det lugnt, sa vi ju (eller i alla fall jag). Vi får väl hoppas på ett coolt ärr nu när skadan är skedd. Var nu rädd om dig! Kram!

 

Tisdagen den 15 sept (UPP)

Dag 7. Hoppsan

15 september 2009 av Åsa Hellström

Godis, 1.5 liter vatten o prylar från apoteket tillsammans med ryggsäcken blir 10.5 kg. Lite mer än jag trodde¨.

 

 

Inte långt kvar

15 september 2009 av Åsa Hellström

 

 

Lite fransk natur

15 september 2009 av Åsa Hellström

 

 

Lunch

15 september 2009 av Åsa Hellström

Lite gott på utflykten får jag kosta på mig. Idag är det en lång sträcka att gå – trots att jag hittat 2 genvägar. Nästan 24 km. Blandat väder med lite regnstänk under dagen. Men behagligt. Nu ser jag även Pyreneerna långt bort i horisonten. Dit ska jag!

 

Ännu färre kilometer kvar

15 september 2009 av Åsa Hellström

 

 

Middag idag

15 september 2009 av Åsa Hellström

Ett svar

den15 september 2009 vid 20:22 | Johanna
Verkar som om dina matvanor är helt i min smak, chips och kex! Och vad var det för gegga i den där burken? Passa på att unna dig allt möjligt smaskigt, du går ju bort allt igen innan det hinner sätta sig! Kämpa på bara, hoppas fötterna håller!
Kram Johanna

 

Efterrätt: färska fikon

15 september 2009 av Åsa Hellström

Fikon plockade precis utanför församlingshemmet o kyrkan. Ett jätteträd. Mogna, fina små fikon. Mums.

Ett svar

den 16 september 2009 vid 10:59 | Stefan Thörnkvist
Önskar dig en fin dag utan snubblingar!
Kram på dig!
Stefan

 

Onsdagen den 16 sept (UPP)

Underbara vyer över det franska landskapet

16 september 2009 av Åsa Hellström

 

Här bodde jag inte…

16 september 2009 av Åsa Hellström

Men det var en fin gård. Egen skylt vid vägen också.

 

Torget i Arzacq-Arraziguet

16 september 2009 av Åsa Hellström

Jag är kvar i Frankrike även om namnet på byn är omöjligt. 

 

Ätbara kastanjer

16 september 2009 av Åsa Hellström

Mängder av dem längs vägen. Jag var dock inga med mig. De sticks som bara den!

 

Lummigt o härligt

16 september 2009 av Åsa Hellström

Idag har det gått mycket uppför o lika mycket nedför. Sol ibland o molnigt ibland. Lite vind emellanåt. En skön dag men påfrestande för ben, fötter o rygg.

 

Vänster fot med en blåsa

16 september 2009 av Åsa Hellström

Och några som inte syns. Höger ser likadan ut. Hakan är inget att visa. Liten skorpa bara.

3 kommentarer

den 16 september 2009 vid 20:21 |Johanna
Det var den värsta j-la blåsa jag sett i hela mitt liv! Hur kan du gå överhuvudtaget? Bra kämpat, bruden!
Kram Johanna

den 17 september 2009 vid 21:48 | Micke
För helvete hjärtat. Det ser inte alls bra ut.

den 18 september 2009 vid 15:35 | Magnus
Som Palle när vi sprang Maraton! Bara att tejpa och sedan slita loss med skinn och allt när det är över!

 

Några djur på vägen

16 september 2009 av Åsa Hellström

Vissa dagar har jag bara sett majs o vin. Idag gick jag förbi en hage med en tjur o mängder av kor. Ingen av dem rörde en fena när jag gick förbi.

Ett svar

den 16 september 2009 vid 21:29 | Winnie
… kanske för att kor inte har några fenor… ;-)

 

Torsdagen den 17 sept (UPP)

Mellan majs o majs. Igen. Dag 9.

17 september 2009 av Åsa Hellström

Frukost kl 700 i Uzan. Fransk, givetvis. Sen iväg. Riktigt kallt på morgonen. Brrr. Men sen blev det bättre. Lite platt idag o lite upp o ner. Kom till Arthez-de-Béarn vid lunch o tog en fika där. Ont under fötterna. Stannade till på apoteket för att köpa grejor till fötterna o passade på att fråga om det fanns en doktor i stan. Ja o han kunde ta emot mig direkt. Gick dit o han kollade noga på min fot o sen sa han att jag inte ska klippa av huden o att jag ska vila. Ha! Ingen vila här inte. Gick tillbaka till centrala byn o köpte lite gott att äta o för att kolla om någon kunde köpa mig till den by där jag bokat för natten. Jag fick napp av en kvinna som körde mig hela vägen fram till ytterdörren. Är nu framme o har pillat lite med fötterna, tvättat o duschat. Fikar nu i solen. Härligt.

 

Franskt café med Dajm

17 september 2009 av Åsa Hellström

Fikade här o fick en Dajm. Inte riktigt vad jag väntade mig bredvid den varma chokladen. Men gott.

 

 

Hos farbror Doktorn

17 september 2009 av Åsa Hellström

Det är bra att gå till doktorn i Frankrike. Kommer till direkt o kostar inget. Coolt.

Ett svar

den 17 september 2009 vid 15:33 | Myggan
Och vi skryter om i Sverige att vi har världens bästa sjukvård! Då har de som säger så tydligen inte varit Frankrike eller Spanien. Svensk sjukvård borde ta lärdom. Hoppas du står ut med fötterna ända fram till målet i Roncesvalle. Tack för glädjen att få följa med på din vandring på detta utmärkta sätt!

 

Skylt på vägen

17 september 2009 av Åsa Hellström

Emellanåt hittar jag fina skyltar som denna vid kyrkan i Béarn. Härifrån ser jag faktiskt Pyrenéerna. Ingen snö men de ser stora ut. Och höga.

 

Här bor jag nu i Maslacq

17 september 2009 av Åsa Hellström

Ett fint hus med en trädgård. Helt ok gammal by. Ska äta på restaurang ikväll o det blir ju ett nöje i Fjällräven. Ha ha.

2 kommentarer

den 17 september 2009 vid 21:47 | Micke
Det rummet ser riktigt mysigt ut

den 18 september 2009 vid 10:36 |  maria hellström
Å jag som trodde att pilgrimsvandring innebar att man bodde i hydder och liknande ! Ha en fortsatt bra vandring !

 

Fredagen den 18 sept (UPP)

Pissregn

18 september 2009 av Åsa Hellström

Ett svar

den 18 september 2009 vid 9:06 | Mia
De säger att det är kontrasterna som gör det…:)

 

Varm choklad med dopp

18 september 2009 av Åsa Hellström

Gott o härligt i regn o rusk. Fikar vid ett gammalt kloster.

Ett svar

den 18 september 2009 vid 11:37 | Aina Thörnqvist
Bon jour madame!
Så trevligt med lite regn som omväxling! MSN-prognosen för Pau (var tredje timme) säger tyvärr regn/skurar/några stänk till söndag – sedan stänk till måndag … Men 13-19 grader! Tisdag är solen tillbaka! Håll ut! Du får klart väder att spana ut från 1400 möh!! Hoppas blåsorna är bättre nu! Bon chemin! Aina

 

Utsikten från mitt rum i Navarrenx

18 september 2009 av Åsa Hellström

Blir jättebra med väckarklockan i morgon kl 07.00.

 

Te en kall o regnig dag är mysigt

18 september 2009 av Åsa Hellström

Ett svar

den 18 september 2009 vid 21:29 | Johanna
Saknar dig på Espresso House. Var inne igår och tog en varm choklad och en muffin men det var något (någon) som fattades helt klart. Ditt fik ser ju förstås också mysigt ut. När du kommer hem får vi ta en jättelång fika och bubbla i timmar!
Johanna

 

Äntligen en bra toa

19 september 2009 av Åsa Hellström

Här vet man vart man är på väg. Det berömda toan finns i Navarrenx. God mat på ett härligt ställe. Snart dags att gå till sängs.

 

 

Lördagen den 19 sept (UPP)

Fikapaus hos en patéman

19 september 2009 av Åsa Hellström

Paus med mat o lä. Det regnar jättemycket.

3 kommentarer

den 19 september 2009 vid 13:39 | Foggy
Hello Åsa, strålande sol i Lomma. Hoppas vädret blir bättre hos dig. Ha en fortsatt trevlig vandring, men ge fan i mer skoskav och att trilla på hakan. Kram

den 27 september 2009 vid 11:39 | daguerre
bonjour,
c’est un grand plaisir de retrouver ces photos sur internet
merçi et à bientôt

den 27 september 2009 vid 12:33 | Åsa Hellström
Merci beaucoup! Le plaisir était de mon coté entierement!
À bientôt.
//
Åsa

 

Här lämnar jag Navarrenx i regnet

19 september 2009 av Åsa Hellström

Det är ganska varmt även om det regnar. Men jag har alla regnkläder på mig. Lika bra det. Ska inte gå så långt idag – hoppas fötterna håller. Knät är ok o hakan också om jag inte pillar på den.

 

Vägen i skogen

19 september 2009 av Åsa Hellström

Här går jag genom gamla skogar och på slitna stigar. Det är lerigt idag efter regnet. Men det går jag bra. Jag är i alla fall inte blöt. Snart framme…

 

Här bor jag i natt i Aroue i en gammal skola

19 september 2009 av Åsa Hellström

Kunde vara bättre men är ok. Det blir dock burkmat ikväll o gammalt bröd till frukost i morgon. Sånt händer. Uppehåll nu o det är skönt med en lång paus. Har skvätt lavendel i sängen för att hålla vägglössen borta.

Ett svar

Johanna
Regn, löss, burkmat? Det låter inget vidare, bruden! Kämpa på, snart blir det champagne och gåslever! Det har du förtjänat!

 

Söndagen den 20 sept (UPP)

Söndag morgon. Dag 12

20 september 2009 av Åsa Hellström

En söndagsmorgon o klockan är knappt 8. Ingen syns i byn. Inga bilar på vägarna. Bara kornas klockor som klämtar.

 

 

I Baskien är det skyltat på baskiska

20 september 2009 av Åsa Hellström

 

 

Hälsningar från Benta

20 september 2009 av Åsa Hellström

Fiket var stängt o kyrkan likaså men det gick bra ändå. Många byar är helt tomma då jag passerar. Vardag som söndag – som idag.

 

 

Vägen ser ibland ut som förra året

20 september 2009 av Åsa Hellström

Speciellt när det regnat. Då är det lerigt o fint.

 

 

Här möts 3 pilgrimsleder

20 september 2009 av Åsa Hellström

Pilgrimslederna från Tours, Vézelay o le Puy möts här.

 

 

Fantastisk vy över bergen

20 september 2009 av Åsa Hellström

Men de är bakom molnen. 5 minuter senare än detta foto började det regna (igen).

 

Litet kapell – Soyarza

20 september 2009 av Åsa Hellström

Här fikade vi när det regnade. Vi hann precis in o så öppnade sig himlen. En fantastisk utsikt också fast en annan dag.

 

Indien?

20 september 2009 av Åsa Hellström

Inte alls men väl frigående kor på vägen. Inte alls rädd, kon alltså.

 

 

Ankor i mängder

20 september 2009 av Åsa Hellström

Överallt ankor o gäss för att göra leverpastej. Dessa två är inte lika modiga som kossan. Dessa stack direkt när jag närmade mig.

 

Utsikt från rummet i Ostabat

20 september 2009 av Åsa Hellström

Ett svar

den 20 september 2009 vid 22:30 | Eva Marie Bramved
Som sagt, tack för vykortet. Det värmde. Jag känner stor glädje i mig själv över allt du är med om. Jag önskar jag var med dig. Tag väl hand om dig. Gud vare med dig!

 

Måndagen den 21 sept (UPP)

Måndag o på väg igen

21 september 2009 av Åsa Hellström

Idag är det en kort tur på 19 km. Jag startar lite senare än vanligt. Natten är dessutom mycket längre nu än i början så det ljusnar senare. Träningsvärk sen igår men är ok. Dimman hänger i luften men det regnar inte.

 

Det baskiska landskapet

21 september 2009 av Åsa Hellström

Det är frodigt o grönt här. Det är också den regnigaste delen av Frankrike. Här är fint.

 

 

Baskiens landskap

21 september 2009 av Åsa Hellström

Dimma o dis. Men vi är lovade bättre väder ‘i veckan’. Vi får hoppas det är i morgon – eftermiddagen samt hela onsdagen.

Ett svar

den 21 september 2009 vid 18:11 | Aina
MSN-prognos för Pamplona, regnfritt tis-ons +20 mitt på dagarna och sol/moln. Samma för Pau, men några regnstänk vid 17.00 tis kväll. Då myser du på Orisson! Njut av utsikterna av höga berg och djupa dalar! En god avslutning önskar Aina

 

Bor i St-Jean-le-Vieux

21 september 2009 av Åsa Hellström

Ett vandrarhem nära en bäck som porlar. Det är snart middag o tvätten snurrar i maskinen. Det blir nog lite kyligt ikväll men ett extra täcke blir bra. I morgon strejkar posten så jag kan inte posta iväg det jag inte behöver för färden över bergen. Men det får gå ändå.

 

 

Tisdagen den 22 sept (UPP)

Näst sista dagen på denna resa

22 september 2009 av Åsa Hellström

Går nu mot den stad som är den sista stora utposten i Frankrike. 4,5 km.

 

 

Närmar mig St-Jean-Pied-de-Port

22 september 2009 av Åsa Hellström

Inte långt kvar till pilgrimskontoret.

 

Går nu genom St Jacobs port

22 september 2009 av Åsa Hellström

Ett svar

den 22 september 2009 vid 12:51 | Aina
Prognoser Bayonne/Pamplona onsdag: Sol/moln – inget regn och +23-25 C. Det blir en fin kväll på Orisson och vida vyer och många njutpauser imorgon! Glöm inte fotografera frukostkoppen …! Ultreja!

 

Kommit fram

22 september 2009 av Åsa Hellström

Fått min stämpel i mitt pilgrimspass. Näst sista platsen, sen fullt. Ska äta något, proviantera för dagen o sen gå uppför berget. 8 km nästan rakt upp. Det kommer att gå långsamt. Vädret är inte det bästa med dimma o moln. Men det regnar inte o det blåser inte och det är inte heller 40 grader varmt.

 

 

Fin stad med pilgrimsstråk

22 september 2009 av Åsa Hellström

 

 

Nu går jag över det kända bron

22 september 2009 av Åsa Hellström

Jag känner historiens vingslag. Pilgrimer har vandrat här i århundraden.

 

Porten via vilken jag lämnar stan

22 september 2009 av Åsa Hellström

Nu börjar vandringen över berget. Nu ska jag 8 km rakt upp. Tyvärr skiner inte solen och dimman ligger fortfarande tät. Men det är ok.

 

Snäckan i marken visar vägen

22 september 2009 av Åsa Hellström

 

Pyrenéerna på nära håll

22 september 2009 av Åsa Hellström

 

 

På denna väg har jag gått uppför

22 september 2009 av Åsa Hellström

När jag kom upp – tog jag fotot nedför vägen. Nästan hela vägen upp är på asfalt och väg. Egentligen inte så kul men inget att göra.

 

 

Här går jag i dimma och dis

22 september 2009 av Åsa Hellström

Det är inte kallt alls. Ett linne och shorts räcker. Jag är fuktig av all dimma jag går i och det är märkligt när rovfåglarna flyger under mig.

 

 

Här är utsikten underbar!

22 september 2009 av Åsa Hellström

En solig dag, vill säga. Inte idag. Dis och dimma.

Ett svar

den 22 september 2009 vid 17:20 |  Myggan
Vad synd! eller tur, då får du ju gå denna sträcka en gång till nästa år enligt dina ursprungliga planer. Det är värt det, gick själv denna sträcka 2005 som första etapp på vägen till Santiago, och då var det klart väder med en fantastisk utsikt. Buen Camino – även om det är sista etappen. Bra kämpat!

 

Pilgrim på väg!

22 september 2009 av Åsa Hellström

I fjärran en pilgrim på väg till Spanien och äventyret där.

Ett svar

den 22 september 2009 vid 17:28 | Aina
När du passerat orienteringstavlan vid Hunto är du framme vid Orisson om en liten stund. God trerätters middag väntar 19.00, med brasan är tänd i öppna spisen. Dimman lättar onsdag fm och det blir klart och soligt. Från passet ser man 2-3 mil åt alla håll – DEN utsikten önskar jag dig som en värdig avslutning för den här gången!!!!

 

Framme! Hurra, hurra!

22 september 2009 av Åsa Hellström

2 timmar o 20 min exakt för 8 km o en kort paus. Lite lagom flämtande kom jag fram o beställde något gott i baren direkt.

 

Framme vid Orisson, 790 möh

22 september 2009 av Åsa Hellström

Här ska jag stanna för i natt.

 

Vandrarhemmet i Pyrenéerna

22 september 2009 av Åsa Hellström

 

Onsdagen den 23 sept (UPP)

Underbar utsikt!

23 september 2009 av Åsa Hellström

Solen är på väg upp över bergen. Det ligger ett tjockt molntäcke i dalen men jag ser stjärnor. Jag ska börja gå redan.

Ett svar

den 23 september 2009 vid 8:33 | Winnie
Precis som i Himalaya :-)

 

Hurra! Inte ett moln!

23 september 2009 av Åsa Hellström

Ett svar

den 23 september 2009 vid 8:34 |  Aina
Ja visst! Jag lovade ju att den här dagen kommer att bli en toppenavslutning på din vandring! Hälsa den lilla jungfrun av Orisson och känn historiens vingslag vid Rolandskällan!

 

Vad jag finner på vägen, del 1

23 september 2009 av Åsa Hellström

 

Vad jag finner på vägen del 2

23 september 2009 av Åsa Hellström

 

 

Långa skuggor i bergen

23 september 2009 av Åsa Hellström

 

 

Fantastiska vyer utan moln

23 september 2009 av Åsa Hellström

 

 

Följ markeringen

23 september 2009 av Åsa Hellström

Det har gått uppför ganska länge o solen värmer gott. Det är helt vindstilla o helt otroligt fint.

 

Passerar gränsen till Spanien nu

23 september 2009 av Åsa Hellström

Ingen tull. Ingen passkontroll.

 

Spanska sidan

23 september 2009 av Åsa Hellström

Lite skugga är skönt.

 

Framme i Ronceveaux

23 september 2009 av Åsa Hellström

Äntligen! Nu har jag gått totalt 766.2 km o har 765 kvar att göra.

Postat i Vandring 2009 | 1 kommentar

Ett svar

den 23 september 2009 vid 17:20 | Myggan
Grattis till en fin final på årets vandring! Och tack än en gång för att du delar med dig av dina upplevelser på detta snabba sätt.

 

Fullt pilgrimspass

23 september 2009 av Åsa Hellström

Fick min sista stämpel i passet i Orisson. Har nu ett nytt pass som jag påbörjat för Spanien. Ett pass från St-Jean-Pied-de-Port. Detta får avsluta min pilgrimsresa för denna gång. Jag tackar alla läsare o författare till kommentarerna o min man för ovärderlig teknisk support o Aina för det fina vädret. Tack! Bilder från resan o berättelser kommer på www.pilgrimsvandring.se. Denna blogg försvinner däremot inte. Den ska hållas levande.

3 kommentarer

den 23 september 2009 vid 21:29 | Mia
Grattis! Det har varit en fröjd att få följa dig på vägen.:) Kram, Mia

den 23 september 2009 vid 22:57 | Ulrika
Välkommen hem!!!!! Kram Ulrika

den 24 september 2009 vid 11:53 | Magnus
In i helvete en prestation. Antagligen skönt slut i kroppen men härligt nyladdad mentalt? Hur är fötterna?