Här kommer dag för dag berättelse om
min tredje pilgrimsresa till Frankrike, mars 2008

Dag 1
14 mars
Dag 2
15 mars
Dag 3
16 mars
Dag 4
17 mars
Dag 5
18 mars
Dag 6
19 mars
Dag 7
20 mars
Dag 8
21 mars
Dag 9
22 mars
Dag 10
23 mars
Dag 11
24 mars
Dag 12
25 mars
Dag 13
26 mars
Dag 14
27 mars
Dag 15
28 mars
Resans
budget
                           

   
 

Dag 1, 14 mars 2008
Transport till Paris, via Köpenhamn, och sen till St Roch, via Decazeville
Distans:
0 km på leden Antal steg: 12107
Totalt:
0 km
Boende: Hos Madame Roux i St Roch, 30 € taxi, middag, övernattning, frukost. Ligger mitt på leden. Lantmat, hemlagat. Ganska dyrt i förhållande till mängd o komfort.

Steg upp klockan 04.00 för att hinna ta tåget och komma i tid till flyget. Ganska slitigt. Sov hela flygresan till Paris. Tog Metron till stan och köpte tågbiljett till Decazeville. Hittade ett litet församlingshem i centrala Paris, nära Notre Dame och där klev jag in för en stämpel i mitt pass. Prästerna som tog emot mig var något förvånade och jag fick även 2 paket kex som färdkost.

Tåget tog lång tid. Steg på kl 13.41 och var framme kl 20.15. Sov nästan hela tiden men mumsade på mina goda franska kakor emellanåt. Blev hämtad vid stationen av kvinnan jag skulle bo hos. Byn är helt stängd och inte en människa syns efter kl 18.00. Käkade middag i köket med kvinnan när jag kom fram. Mycket ekologiskt, närproducerat och naturligt. Trött och helt slut vid 22.05, då jag la mig i ett fuktigt rum (med en värmare som stått på för kort tid). Väggarna var fuktiga, duntäcket fuktigt, golvet fuktigt... Sov i yllestrumpor, jazzpants, ylletröja och mitt mellanskalplagg. Nödvändigt.

Se dagens alla bilder här.

 

Dag 2, 15 mars 2008
Från till via: St Roch till Figeac, via Livinhac-le-Haut
Distans:
28 km på leden Antal steg: 41684
Totalt:
28 km
Boende: Le Soleilho 20 €, natt och frukost,  centrala Figeac, rent o snyggt. Frukost när man ville. Sov på en mezzanin, dusch o toa på nedre plan, helt ok. Fräsch kök med "allt". Fd affär i centrala stan.

Sovit gott men frusit en del. Ingen värme alls på natten. Frukost: te och två skivor gammalt bröd som dessutom innehöll nötter. Ingen höjdare. Gick iväg kl 8.30. I Livinhac-le-Haut får jag ta av mig både mellanplagg o jacka. Varmt och skönt väder och vindstilla. Köpte lite fika o mat i byn. Stannade kl 14.00 för att äta och då började de första dropparna komma. Gick till St Felix men där hade härbärget stängt! Frågade runt o byn men ingen hjälp fanns att få. Det var bara att gå vidare till Figeac 10 kilometer ytterligare. Ringde och bokade en plats över natten och det var ledigt. Skönt. Efter 30 min kom regnet. På med allt som var skydd och sen gick jag i drygt 3 timmar. Mycket nedför, mycket sten och spöregn. Sista biten gick jag på väg och bilarna var inte snälla mot mig. Här började knät göra ont pga för hög belastning, för mycket nedåt, för lite vila, för lite mat o dricka samt stress att komma fram. Illa!

Hittade härbärget och det var en affär som slagit igen och var nu härbärge. Rent och snyggt. 2 fransmän har redan installerat sig på mezzaninen där vi ska sova och jag fick sängen längst bort. Lite avskilt i alla fall. Tar pengar och går runt i byn för att hitta någonstans att äta. Äter thai, kyckling och ris. Gott.

Tillbaka till härbärget, tvätta kläder, hänga allt vått på tork. Har ont lite överallt men smörjer in mig. Laddar mobiler, skickar sms och bilder, byxorna sönder, nya tröjan sönder. Dricker lite te, pratar med fransmännen och sen lägger jag mig och somnar bums.

Se dagens alla bilder här.

 

Dag 3, 16 mars 2008
Från till via: Figeac med tåg till Rocamadour, vilodag
Distans:
0 km på leden, Antal steg: 18862
Totalt:
28 km
Boende: Acceuil chrétien Le Cantou, 10 € natten, ensam i hela huset, fick nyckeln av en kvinna i affären, det ekade tomt. Pyttelitet rum med handfat, dusch o toa i hallen, varmt o gott.

Frukosten kom redan kvällen före, så jag äter frukost när jag vill. God frukost med kakor, hemmagjord rabarbermarmelad, te, fromage blanc, juice. Den ena fransmannen är från Lyon där han startat sin resa och den andre började i Aumont-Aubrac. De träffades i A-A och går nu gemensamt.

Jag hittar ett helgöppet apotek, köper lite Voltarenkräm, sätter mig på ett fik, lindar knät, smetar kräm och hoppas på det bästa. Går till Stationen och köper tågbiljett till Rocamadour. Handlar mat för kvällen, turistar i Figeac o det regnar o regnar o regnar...

Ringer för att boka boende i Rocamadour, men det är stängt och ingen hemma. Men då säger damen att hon lägger nyckeln till huset i en affär och att jag kan hämta den där och sova i huset ensam och lägga nyckeln i brevlådan dagen efter. Bra!

Tar tåget, 30 minuter, till Rocamadour och sen är det 5 km vandring på platt mark. Har ganska ont i knät o mår inte alls bra av nedförsbackar. Så fort det sluttar det minsta lilla, är det som om en kniv sticks i knät.

Kommer fram, installerar mig i huset och går sedan på tur i byn. En fantastisk by och bara några turister. Regn hela tiden. Köper lite mat och lagar den i köket på kvällen. Duschar, fixar knät, smörjer in mig och lägger mig.

Dock har jag ang vandringen till stationen i morgonbitti. Damen i affären lovar att köra mig för hon ska ändå in till stan. Vilken tur!

Se dagens alla bilder här.

 

Dag 4, 17 mars 2008
Från till via: Tåg till Figeac, vandring till Gréalou, via Beduer
Distans:
20,9 km på leden Antal steg: 31500
Totalt:
48,9 km
Boende: Atelier des Volets Bleus, 50€ halvpension, åt o sov hemma hos ägarinnan till härbärget. Blev körd dit o sen tillbaka till leden.

Kom iväg med tåget som planerat, 09.05. Kom iväg från Figeac och ut på leden kl 10.00. Kom upp på en kulle och fick en härlig vy över staden.

Kom fram till Gréalou, hittade nyckeln under stenen (enl ök), gick in, intog ett rum, satte mig i köket och drack en kopp te. Sen kom ägaren till huset och sa att jag skulle följa med honom hem till dem istället. Ateljén var inte riktigt bra för vintern o dessutom skulle jag vara där ensam.

Hängde med honom i hans bil o han körde flera kilometer rakt ut på landet. Kom till ett lanthus, men fint, och där väntade jag på att kvinnan, Esther, som hade Ateljén skulle komma. Det gjorde hon sen. Betalade, duschade, fick mitt rum och sen åt vi. Hemlagad mat o fromage blanc till efterrätt! Vi pratade och så hälsade Esther från de två männen jag träffat första dagen. De hade också bott där. Så kul!

Sov i ett loft och det var både småkallt och småfuktigt. Tur jag har bra utrustning. Annars hade det gått illa. 

Se dagens alla bilder här.
 

Dag 5, 18 mars 2008
Från till via: Gréalou till St Jean de Laur, via Cajarc
Distans:
20,2 km på leden Antal steg: 29506
Totalt:
69,1 km
Boende: Les Salamandres i en by bredvid, 65€, finfint boende med mycket o mycket god mat.

Kom iväg kl 9.00. Inte så tidigt som jag tänkt mig. Men åt en god frukost i alla fall. Superfint väder, solen skiner och det är blå himmel. Innan jag åkte, så ringde Esther och bokade in mig på nästa ställe. Vänner till Esther.

9.30 tog jag av mig allt utom en tröja på ovankroppen. Så fint väder blev det. Kom till Cajarc, en underbar by utmed Le Lot (en flod). Fantastiska omgivningar med höga kullar och så byn vid floden. Fick en stämpel i mitt pass, åt lunch, gick en tur, fotograferade lite och njöt vid flodkanten.

Sen började det gå uppför. Helt ok, men nedför går bara inte så bra. Knät är sådär, Ont varje gång jag går nedför. Men jag har gjort om min rutt så jag kan ta en dag längre på mig, lite längre fram. Det måste jag.

Mycket uppför efter Cajarc. Och stenigt. Jag blev mött på vägen av kvinnan jag skulle bo hos, för hon skulle ändå hämta mig i byn. Men hon hade varit och handlat o chansade - och där var jag.

Kom fram till ett superfräscht hus med en sprakande öppen eld. Tvättade alla mina kläder, duschade länge, smorde in mig, vilade, softade, drack te, smsade, skickade bilder, slappade i soffan. Så härligt!

God mat på kvällen också. Och mycket! Trevligt. En spansk familj var också där för några dagars semester. Dyrt boende, men finfint.

Somnade gott i värmen och under tjockt duntäcke!

Se dagens alla bilder här.
 

Dag 6, 19 mars 2008
Från till via: St Jean de Laur till Vaylats, via la Caplette, Saint-Jean-de-Laur, Limogne-en-Quercy, Varaire och Bach
Distans:
24,7 km på leden Antal steg: 34501
Totalt:
93,8 km
Boende: Couvent de Vaylats, halvpension 24€, åt med de pensionerade lärarna och nunnorna, märklig mat, blev inte ens mätt, eget rum, dusch o toa i hallen, handfat på rummet. Ensam vandrare. Helt ok.

Vaknade och solen sken. Det var ganska kallt till att börja med. Rimfrost på rutorna och vi fick skrapa. Blev körd till stället där jag blev upplockad, vilket ju var på leden. Skönt att komma iväg. Gick till Limogne och köpte lunch. Nu var det skönt väder. Gick till det gamla tvätteriet och där stannade jag en stund och åt lunchen. Skönt i solen och värmen.

Kom fram kl 17.00 och då var jag helt slut, genomfrusen och nästan i koma. Jag blev tilltalad av nunnan som mötte mig i dörren men svarade inte. Sen trodde hon inte att jag talade franska. Men jag fick inte fram ett ord.

Kom till rum 3. Värmen slog emot mig! Så skönt! En varm dusch senare vilade jag en stund. Sen blev det mat kl 19.00 tillsammans med en mäklig mängd människor. Lite krystad stämning, men jag klarade mig på min franska. Fick en termos te med mig till rummet, så jag gick tillbaka och tur var att jag hade tagit ficklampan med mig. Jag skulle gå i stenkorridorer i klostret, ut genom en dörr, över en gård, genom en trädörr, förbi tvätteriet, genom en annan gård och sen hitta min dörr, in i beckmörk hall, upp för trappan, en dörr ytterligare och sen hitta mitt rum. Jag var ensam i hela "min" byggnad. Fikade allt gott jag hade i väskan och sen sov jag!

Se dagens alla bilder här.
 

Dag 7, 20 mars 2008
Från till via: Vaylats - Cahors
Distans:
24,6 km på leden Antal steg: 38002 (liftade 1,5 km)
Totalt:
118,4 km
Boende: Foyer des Jeunes en Quercy,  13€50 för natt o frukost, eget rum, dusch o toa i hallen. Lagom fräscht. Mängder av ungdomar o stökigt därtill. Internet "på kontoret". Hjälpsamma. Låg centralt o bra.

Frukost kl 7.30 ensam i början sen kom prästen. Vi pratade en stund och jag kom inte iväg förrän 8.25. Men det är svårt att vara oartig. 24 km till Cahors och knät spökade fortfarande. Uppför och plant går bra, men minsta nedför är det som en kniv skär rakt in i knät. En del uppför och en del brant nedför längs dagens etapp. Fick knappt någon mat med mig heller. Vatten o kex under dagen.

Kom fram ganska ok o ganska tidigt till Cahors, men sista biten var en brant backe rakt ner. Det blev tvärstopp för knät. Kunde inte flytta foten. En kvinna stannade sin bil och erbjöd mig skjuts hela vägen ner till centrum och jag kom ett kvarter från mitt härbärge. Vilken tur!

Stället där jag är nu, är som en mellanstation för studenter och bostadslösa och främst ungdomar. Det är inte så rent o fräscht men ok. Billigt som bara den. Och otroligt trevliga i receptionen.

Går turistturen på stan och åt sen en middag på stan. Hyfsat städad stad o jag kände mig verkligen som en lantis. La mig kl 23 o somnade direkt.

Här träffade jag en ung tysk kille som var ute och vandrade. Han skulle gå några etapper ytterligare och starta tidigt i morgon. Vi pratade lite o kom fram till att vi båda bott i samma rum, nummer 3, hos nunnorna. Vi skrattade lite åt rummet och åt middagsstämningen...

Se dagens alla bilder här.
 

Dag 8, 21 mars 2008
Från till via: Cahors till Lascabanes, via Labastide-Marnhac (ej via L'Hospitalet)
Distans:
22,2 km på leden Antal steg: 18610 (liftade 9 km)
Totalt:
140,6 km
Boende: Gîte d'étape de Lascabanes 28€ halvpension, superfräscht, supergod mat, fin miljö, frukost när man ville. Eget rum med badrum.

Skickade mitt bagage med "Transbagage" till Lascabanes. Tänkte vila mitt knä idag. Jag började gå när taxin hämtat väskan, blev straxt efter nio. Det regnade givetvis ute. Började gå och skulle över den gamla, fina bron och sen fanns två vägar att välja mellan. En sportig stig och en stig där hästar kan gå. Jag valde den sportiga pga att den var 1,5 km kortare. Men oj! På hala, naturliga stentrappsteg tog jag mig rakt upp för berget på andra sidan Le Lot. Ett felsteg och jag hade hamnat på vägen rakt nedanför. Det var riktigt läskigt! Men jag kom upp. I en hel bit.

Ihållande spöregn gjorde att jag efter en by, valde att gå på vägen de sista 9 kilometrarna. Men dyngsur, genomfrusen och med ett knä som inte alls ville som jag, så liftade jag. Så småningom stannade en överfylld bil, men de gjorde plats åt mig i framsätet. De körde mig drygt 8 km! Så skönt!

Kom fram till härbärget och fick reda på att det inte riktigt öppnat än. Jag bad om ursäkt för att jag kommit så tidigt men att jag bara kunde sitta på en stol i "hallen/affären" och vara nöjd. Ryggsäcken var redan på plats så jag bytte till torra kläder o fick hänga upp de våta. Kängorna var blöta hela vägen.

Efter en stund kom den unge tysken. Han skulle tydligen bo på samma ställe som jag. Han hade också gått på vägen sista biten, men inte liftat. Han var också helt blöt.

Jag fick dock mitt rum på en gång. Rent och snyggt och varmt. Vad mer kan man begära. Eget rum och eget badrum! Gick ner till självservicebutiken och köpte en massa gott. La mig på rummet, vilade, slumrade, skrev i boken, skickade sms och bara slappade. En gick jag ner o kunde få en försenad lunchbaguette med paté. Mums!

Middag och några andra gäster rasslade in. Det var gäster till familjen! Vi åt en fiskmiddag och det var underbart gott! Kvällen slutade med småprat och det blev en verkligt trevlig kväll att komma ihåg.

Se dagen alla bilder här.
 

Dag 9, 22 mars 2008
Från till via: Lascabanes till Montlauzun, via St Jean (ej via Montcuq)
Distans:
15,2 km km på leden Antal steg: 22949
Totalt:
155,8 km
Boende:
Mas Labrugade 34€ halvpension, eget rum, åt med de boende, allt hemlagat, hemproducerat, hembakat, hemgjort, tvättade, lånade böcker. Mycket trevligt. Hämtade o lämnade mig på leden. Eget dubbelrum med badrum.

Tysken skulle gå kort etapp dagen efter, så han startade inte lika tidigt som jag. Nu hade jag lagt om min rutt så de närmsta två etapperna, delade jag upp på tre. Det innebar att jag hade tre korta etapper framför mig. Knät kändes otroligt mycket bättre av all värme, vila och alla (olika) krämer jag fått och köpt. Skönt. Bara det nu kunde hålla sig så.

Började gå iväg och bokade något för natten under vägen. När jag väl kom fram, så var det stängt och inget meddelande. Det var helt igenslaget för vintern o telefonen hördes när jag ringde.

Jag ringde ett annat ställe, som låg en bit bort, och kvinnan kom och hämtade mig vid vägen. Schysst. Kom till en gård som låg mitt i landskapet, som en ö. Solen sken och jag fick tvätta och hänga tvätten ute. Kunde även tvätta av mina kängor. Otroligt fin trädgård, fint hus och mängder av odlingar runt om.

Fick fika i köket, fick hembakt kaka och te. Det var helt otroligt gott. Middagen var ännu bättre. 4 rätter med gåslever, violer, fördrink, soppa på morötter, potatis och purjolök (allt från trädgården), vete med kanin och rödvinssås, 4 ostar, hembakad jordbgubbstårta med pinjenötter och vaniljsås. Riktig fransk husmanskos. Och allt hemlagat! Bodde i eget rum och hade eget badrum. Rummet låg åt söder så solen strålade in. Vilket kap!

Se dagens alla bilder här.
 

Dag 10, 23 mars 2008
Från till via: Montlauzun till Durfort Lacaplette, via Lauzerte
Distans:
18,6 km på leden Antal steg: 27439
Totalt:
174,4 km
Boende: Aube Nouvelle 62€ halvpension, ett hotell, fick sämsta bordet för jag var ensam, inte så kul känsla, blev inte så välkomnad, dyrt. Låg mitt på leden.

Underbar frukost! Olika bröd, 5 hemlagade marmelader, te, juice, sockerkaka med choklad. Underbart! Fick sedan skjuts till stället där jag blev hämtad dagen innan. Skönt. Nu var jag på väg igen. Kom fram till en underbar liten medeltida by, Lauzerte. Stannade och fikade.

I Lauzerte, på caféet, kom en äldre man fram till mig. Han skulle hälsa från den unga tyske killen som jag träffade för några dagar sen. De hade bott tillsammans tidigare och han hade då berättat om mig. Och den äldre mannen lovade att hälsa till mig om han såg mig. Han sa  "Det kan inte annat än vara ni. Lång, blond och vandrar ensam. Så många fler svenska kvinnor finns inte på leden dessa dagar." Märklig känsla att prata med folk i en stad man aldrig varit i tidigare, om andra människor som man faktiskt har träffat...

Gick iväg och sen började det snöa och hagla och regna omvartannat. Trist. Knät dock mycket bättre. Kom fram till det dyra hotellet där jag skulle bo. Överreklamerat o inget ställe jag rekommenderar. Fick bara en dålig känsla. Tvättade alla mina kläder, som också torkade pga det supervarma elementet i rummet. Duschade länge o tvättade håret när jag nu visste att jag inte skulle frysa.

Se dagens alla bilder här.
 

Dag 11, 24 mars 2008
Från till via: Durfort Lacaplette till Moissac
Distans:
16,3 km på leden Antal steg: 32095
Totalt:
190,7 km
Boende: Accueil Carmel 16€30 natt med frukost, nästan tomt ställe, fick fotmassage, trevlig by. 2 bäddsrum eller fler, men jag var ensam.

Idag gick det jättebra att gå. Etappen var 16 km och det tog jag på 4,5 timmar inkl paus. Jag börjar hitta formen. Idag gick jag in på ett  härbärge där jag visste att den unge tysken skulle bo. Jag bad värdparet att hälsa från den svenska tjejen. På så sätt återgäldade jag hälsningen jag fick i Lauzerte. Hoppas kille blev lika glad som jag blev...

Kom fram och hittade lätt mitt härbärge. Hade visserligen blivit varnat för att stanna där jag stannade, men eftersom det var innan högsäsong så fick det bli där ändå. Och det var helt ok. Fick rummet, satte på värmen, fin utsikt över staden, tog mina saker och gick iväg för att fotografera, turista och äta.

Kom till ett superchict ställe och åt en dyr, snygg lunch. Hade utsikt över katedralen och regnet. Hängde sen på en guidad tur i klostret och katedralen och det var intressant men jag hade jättesvårt att hänga med i franskan. Suck.

Fikade på stan, strosade, åt pizza i ett hål i väggen eftersom det var det enda som serverade mat innan kl 19. Och jag ville iväg till härbärget för där väntade fotmassage vid 20.00.

Duschade, tog på mig mjukiskläderna och ner till massagen. Gissa om det var underbart! Men jag har lite ont i ena benet ovanför kängkanten men fick lite extra massage där. Pris? Frivilligt, men jag la en rejäl slant.

Satt framför brasan och drack te på kvällen innan läggdags. Pratade lite med de andra och det var mysigt värre.

Somnade gott!

Se dagens alla bilder här.
 

Dag 12, 25 mars 2008
Från till via: Moissac till Auvillar, via Malause och Pommevic
Distans:
19 km på leden Antal steg: 33083
Totalt:
209,7 km
Boende:
Gîte communal 13€ för natt, god lunch, fin by, mysig. Fint Gîte. Sovrum för flera, men jag var ensam.

Köpte lite godis i affären innan jag gick iväg. Och en brioche och en croissant med choklad i. Det är så himla gott, nygräddat och allt.

För dagens etapp fanns två vägar att välja; en längs kanalen och en uppe på slänten ovanför. Med tanke på vädret, ville jag gå torrt och inte lerigt uppför. Valde alltså kanalvägen. Det blev duktigt enformigt men ganska skönt. Ibland kom solen fram, ibland blev det molnigt.

Gick ett kort tag med en tyska. Hon gick i läderbyxor och regnjacka och full utrustning på ryggen. Läderbyxor... minsann.

Kom fram till byn när jag skulle övernatta och givetvis låg den på toppen av en kulle och var medeltida. Byn är också stämplad som en av de vackraste byarna i Frankrike. Det finns ett särskilt system för det. Jag har passerat flera längs leden.

Kom fram, hittade en restaurang där jag kunde äta gott. Fick också crème brûlé till efterrätt. När väl turistbyrån öppnade, gick jag dit och fick nyckeln till härbärget. Det var ett välskött ställe med fullt utrustat kök. Men kallt på rummet. Jag tog mina grejor igen o så gick jag ut för att fotografera. Åt mat och sen ut igen i mörkret för nya foton. Hela byn sov och var helt tom på liv. Märkligt.

Sov gott, tvättade mina kläder och tog hand om mig o mina onda kroppsdelar. Knät allt bättre dock.

Se dagens alla bilder här.
 

Dag 13, 26 mars 2008
Från till via: Auvillar till Castet-Arrouy, via Bardigues, Saint-Antoine, Flamarens och Miradoux
Distans:
21,9 km på leden Antal steg: 31502
Totalt:
231,6 km
Boende: Gîte communal 13€ natt o frukost, bra ställe, en gammal skola, frukost när man ville, sovsalar.

Åt en god frukost av det jag köpt i affären dagen innan. Sovit gott och ensam i rummet. Smög upp tidigt så jag kunde fixa mitt innan de andra kom. Jag var inte ensam på härbärget. Kom iväg och hade sol i hela 5 minuter. Sen regn. Lerigt och mycket vandring i leråkrar, parallellt med vägar. Kom snabbt till St Antoine och fikade där. Det är så mysigt utan mängder av folk och jag var ensam på caféet.

Stannade och åt lunch i Miradoux. Här skulle jag egentligen stannat men valde att gå en liten sträcka till (för att ha kort sträcka dagen efter). Nya krafter efter lunchen och en liten tur i byn som var jättefin.

Såg en gammal by på en kulle och trodde jag skulle gå dit men helt plötsligt var jag i den byn där jag skulle stanna. Så skönt att bli positivt överraskad i regnet.

Se dagens alla bilder här.
 

Dag 14, 27 mars 2008
Från till via: Castet-Arrouy till Lectoure, via Pittac. Vidare till Agen på kvällen med buss.
Distans:
11,2 km km på leden Antal steg: 22401
Totalt:
242,8 km
Boende: Buss till Agen, boende/natt på hotell 36€, åt indiskt, kollade tv, köpte tågbiljett, fick massage.

Åt en god frukost av det som serverades på härbärget. Klädde mig och tog på mig ett par torra kängor. Jag hade tagit in mina på kvällen innan o tvättat av all lera. Det hade inte de andra gjort...

När jag var mer eller mindre klar, tittade jag ut och det regnade. Igen. Ännu en dag med regn alltså. På med regnkläderna också. Sen var det bara att traska iväg. Jag var ordentligt omotiverad att gå 11 km så jag drog på starten och drog mig för att gå ut och hela etappen kändes som om jag gick, minst, 30 km. Så kändes det inte förra året. Men å andra sidan hade jag sällskap då. Ska tänka på det till nästa gång; att ha en kort sista etapp.

Kom ut på slätten och fram mot Lectoure. Vilken fin by, vilken vy över landskapet innan jag kom fram. Tyvärr för disigt, regnigt och mulet för att få fina bilder.

Hittade turistbyrån och fick en karta över härbärgen, en stämpel och tågtidtabeller. Det blev bäst ändå att jag tog bussen till Agen, bodde där på natten för att sedan ta TGV till Paris kl 07.20. Annars hade jag inte hunnit med tåget. Och jag ville gärna till Paris några timmar innan flyget.

Kom fram till Agen, fick massage, åt indisk mat som jag köpte med till hotellet, tvättade mina byxor i hotellets tvätt o torkade dem också där. Schysst. Vilade, tog hand om fötterna, duschade länge i värmen och sov gott.

Se dagens alla bilder här.
 

Dag 15, 28 mars 2008
Från till via: Agen till Malmö, via Paris med TGV o Köpenhamn med flyget. Tåg o hämtad sista biten.

 
Tog tåget tidigt till Paris. Bara ett stopp i Bordeaux o sen var jag framme vid 11.00-tiden. Kom till Gare Montparnasse och var mitt framför Tour Montparnasse och jag åkte givetvis hela vägen upp för att få se Paris från "ovan". Trots regn och dis var det fantastiskt. Det är ju så länge sen jag var i Paris.

Fikade, turistade och åkte till Sacre Coeur också. Var på Le Louvre men gick inte in pga ryggsäcken. Men var under pyramiden och fikade. Det är ganska fint ändå med alla moderna pyramider på den gamla innergården till Le Louvre.

Åkte till flygplatsen i tid men det hade jag inte behövt. Världens tristaste flygplats. Sov hela resa hem. Skönt.

Blev mött av man o barn på stationen och det kändes bra i hjärtat.

Se dagens alla bilder här.
 

Totalt antal kilometer: 242,8
Genomsnitt per dag: 20,2
Totalt antal steg: 394 241
 

 

Planerad budget  
Tåg tor Mö-Cph 190 kr
Flyg t Paris  1 355 kr
Flyg t Cph     760 kr
Tåg o transport tor Paris 2 000 kr
Transport tor Charles De Gaulle 180 kr
Boende (beräknat)    15 dygn à 300 kr 4 500 kr
   
Summa totalt (beräknat) 8 985 kr

 

Redovisning  
Flygbiljetter 2 115 kr
Alla transporter, inkl ryggsäcken 1 etapp  2 138 kr
Mat och boende (2 dyra nätter drev upp siffran. de ligger ca 60 € över genomsnittet. Hotellet i Agen var också lite dyrare än genomsnittet:) 4 920 kr
Div snack o annat 563 kr
   
Summa totalt (beräknat) 9 736 kr
Skillnaden från beräknat till uträknat är de dyrare nätterna samt diverse, som mediciner, tidningar, porto, kartor, böcker. Annars blir det ganska exakt samma.

 

Senast uppdaterad 2009-01-25