Lite info kring min andra pilgrimsvandring...

1 mars 2007 06.10
Är på Sturup. Fikar, slappar och laddar mobiltelefonen. Vägt in ryggsäcken: 7,8 kg inklusive stavarna. Bra jobbat! Tar en tur i Marseille, åker till kyrkan på toppen, fotograferar lite. Varmt, 20 grader, lite molnigt men mandelträden blommar. Och ginsten. Köper lite mat på stationen för att äta på tåget. Tåg Marseille - Beziers 15.05 - 17.25, Beziers - Millau 18.26 - 20.20. Sen trodde jag att jag skulle ta tåg igen från Millau, men det visade sig vara en buss som dock går mellan tågstationerna. Bussturen till Aumont-Aubrac 20.33 - 22.30. Busschauffören frågade mig om jag hade någonstans att bo när jag kom fram till Aumont-Aubrac o jag sa "ja". Han bad mig ringa o kolla så att de verkligen visste att jag skulle komma samt fråga om vägen till härbärget. Jag ringde o jag misstänker att killen satt på ett fik någonstans. Men han lovade mig att det skulle vara öppet o klart när jag kom fram. Gatan låg vid apoteksskylten, upp till höger. Busschauffören var så snäll att han stannade framför gatan så jag inte hade så långt att gå. Var ganska trött när jag väl kom fram. Dock var inte härbärget öppet så jag fick ringa på en klockan sent på kvällen o en ung tjej kom o öppnade. Hon visade mig vilket rum jag skulle sova i, gav mig lakan o handduk o sen tog hon betalt. Då visade det sig att jag glömt pilgrimspasset hemma. Det fick jag lösa dagen efter. Gjorde mig en kopp te o somnade.

2 mars, 08.00 Aumont-Aubrac till Rieutort d'Aubrac, via Nasbinals, vandring 20 km
Steg upp, fixade till mig o var ganska utvilad. Steg ut o fick gå in igen för att sätta på mig regnkläderna. Det regnade ganska ihållande o blåste rejält. Gick en tur i byn o köpte lite bröd, mat, yoghurt. Gick till prästbostaden där o fick ett nytt pilgrimspass. Nu kunde jag ge mig av. Klockan var 9.30 när jag väl satte igång att vandra. Mötte inga människor på vägen. Allt var grått o regnigt. Gick förbi caféet där vi satt o fikade för nästan ett år sen. Uteserveringen var igenbommad. Gick till första byn där det skulle finnas både toa o fik. Det fanns, men inget var öppet. Byarna jag passerade på vägen var helt igenbommade. Endast hönsen var ute. Det var en ganska slitsam tur. Jag var trött efter gårdagens resa o lite sömn under två nätter. Trött i benen. Landskapet otroligt kuperat. Kom till Rieutort d'Aubrac. Där satt ett meddelande på väggen att de som jag skulle bo hos inte var hemma. Men jag var välkommen in i "yourten". Där var det fuktigt och endast 7 grader varmt. Tog av mig alla mina våta kläder, spred ut det mesta så gott det gick. Sen letade jag mig fram till badrummet o steg in. Det var öppet för min skulle. Och det var varmt där. Minst 25 grader. Jag tog in alla mina saker, inklusive böcker o papper (för det hade läckt in regn i min "handväska") o spred ut allt i badrummet. Vilken värme, så skönt! Duschade, torkade mig o satte på mig mitt underställ o mina "inne"kläder. Och flippflopps. Kröp mer i sovsäcken som var lite kall men jag värmde upp den snart. Ett extra täcke o sen somnade jag. Så skönt att bara få somna iväg en stund. Vaknade av att tanten i huset kom in. Hon slog på värmegrejen som jag visserligen tryckt på, men jag trodde jag gjorde fel. På 20 minuter var det varmt o torrt i yourten. Skönt. Den fick vara på hela kvällen men inte under natten. Men jag kunde ställa klockan på lite tidigare o sen sätta igång värmen o krypa tillbaka i sängen 20 minuter. Jag blev bjuden på middag hos dem i köket. De hade inte klart pilgrimshuset än, så jag fick äta hos o med dem. Ekologiskt och vegetariskt. Grönsakssoppa, omelett med CarlJohansvamp o ris med lök, frukt, youghurt o te från Aubrac efter maten. Allt insamlat av kvinnan jag bodde hos. De lever för pilgrimerna som går förbi. Frukosten skulle serveras kl 08.00 dagen efter så jag gick in till mig direkt efter maten. Gjorde mig i ordning för natten, tog min ficklampa o lyste där jag gick. Allt var ute på landet o knappt någon belysning fanns. Det tändes en lampa med rörelsedetektion efter en stund, men det var mörkt när det var mörkt. Tur jag tog ficklampan med mig. God natt, 21.00.

3 mars, 08.30 Rieutort d'Aubrac till Sant-Chély d'Aubrac, 22,2 km
Fick fransk frukost o rådet att gå på vägen istället för leden. Det blåste rejält o regnade fortfarande. Hela yourten hade rört på sig under natten o det knakade hela tiden, men jag sov gott ändå. Kvinnan berättade att det var svårt att följa leden från Nasbinals och Aubrac. Det är mycket stenigt o vått. Eftersom jag hade haft svårt att ta mig fram på vissa ställen dagen innan, så lydde jag råd. Hon berättade att vintern var mild o att jag hade tur. Förra året, i början av mars, var det helt täckt av snö o -10 grader. Vanligtvis är det snö från november till maj. Och jag kommer ihåg att förra året var det ju nollgradigt då vi steg upp (och då var det slutet på maj). Det regnar fortfarande o blåser mycket. Jag väljer landsvägen efter Nasbinals. Det är inte så kul, men lätt. 13.00 kom jag till Aubrac. Märkligt ställe. Här hittade jag en lunchrestaurang där jag åt en omelett med svamp och en härlig tårta till efterrätt. Mer svamp än ägg i omeletten men gott ändå. Solen skiner utanför restaurangen o kanske det håller i sig. Ont i axeln efter väskan men lägger över lite tungt i ryggsäcken så det går nog bra sen. Har handlat mat inför kvällen. Kom klockan 17.00 till härbärget. Tomt så när som på en lapp där det stod att jag skulle ha rum 5 o att de kom o hämtade pengarna kl 18.30. Hade redan skrivit till Turistbyrån o skickat en lapp att jag skulle komma. Lagade mat, paté med bröd o tomatsoppa med pasta. Äter liten bit mörk choklad också. Sprider ut mina pryttlar i rummet, överallt. Sätter på elementen på högsta. Är lite frusen o trött o smutsig. Kan inte tvätta håret ikväll heller. Knappt inget vatten i kranarna. Kunde inte tvätta håret i yourten heller. Då hade jag frusit ihjäl. Skriver lite vykort. Ont i trapetsius, ländryggen o framsida vad. Inget mer.

4 mars, 9.30 Sant-Chély d'Aubrac till St Côme d'Olt, 16,3 km
Sovmorgon idag eftersom etappen är kort. Fixar mig o alla kläder är torra som jag tvättade. Känner mig utvilad. Går igenom byn o caféet är öppet. Intar frukost där. Gammalt bröd o gammalt allt annat. De hade nog inte väntat sig några pilgrimer eller turister så tidigt på morgonen. En härlig gammaldags bar med rökande män vid bardisken. Gick en runda i byn, fotade kyrkan, gick över den berömda bron. Följde leden rakt upp. Stigning över 200 meter. Det var fint väder så "koftan" åkte av. Skönt att bara gå i krafttröja o jacka. Fotade byn o filmade. Sen var det sluttande ner till 300 meter. Sen upp igen o sen ner igen. Dagen har varit fantastisk. Fint väder. Solsken hela tiden. Nästan vindstilla. Fåklarna kvittrar o allt är underbart. Denna etapp var ganska jobbigt pga höjdskillnaderna. Jag börjar vänja mig o solen hjälpte till när det var jobbigt. Såg fjärilar, rovfåglar o ödlor i mängder. Under denna etapp fanns inget mellan start o mål, bara natur. Knappt inga hus o inget vatten att fylla på med. Sen kom jag till mitt övernattningsställe. Det var en kyrka med kringliggande byggnader. Jag fick hjälp av en kvinna direkt innanför dörren. Jag fick ställa ifrån mig mina skor, mina stavar o min ryggsäck. Sen fick jag vatten o då skulle jag berätta var jag kom ifrån. Ett fantastiskt ställe. Rent o fint. Nyrenoverat o verkligen härligt. Kom till mitt rum där det fanns två sängar o ett bord. Badrummet var fantastiskt stort o rent. Fönsterna dubbla, element som funkade lite senare. Handdukstork i badrummet. Rent på golvet. Rena lakan i sängen. Otroligt härligt. La mig att vila o det var skönt. Sen kom Brigitte. En tyska som också pilgrimsvandrade. Hon o jag skulle tydligen dela rum. Det blir så för att de sparar på värmen. Vi pratade lite resa o kollade lite bilder o sen blev det middag. Det blev så mycket mat att vi knappt orkade äta allt. Vi åt med systrarna i köket. 3 systrar o så Brigitte o jag. Brigitte talade lite franska o jag bubblade på. Lite oljemassage på fötterna o sen la jag mig. Har också bokat nästa natt. Det blev det katolska härbärget i Estaing. Tvättade mina smutsiga kläder. Nu har jag bara rena kläder i ryggan.

5 mars, St Côme d'Olt till Estaing, via Espalion, 17 km
Pascal, som är belgare och som Brigitte träffat på sin vandring o jag åt frukost med nunnorna. Sen gick vi till byn som ligger 500 meter från klostret där vi spenderade natten. Fin by med en mäktig kyrka. Jag har jätteont i ryggen o behöver vila mycket. Tar av mig ryggsäcken så fort jag kan. Egentligen ville ingen gå med någon annan men väl i byn fortsatte vi att gå med varandra. Det blev väldigt trevligt o vi fortsatte tillsammans ända tills jag avvek. Jag handlade en karta över området o sen fick vi. Den gamla byn var fantastiskt mysig. Pascal gick lite före. Han var snabbare än vi, trots att han hade ont i knät. Brigitte o jag vandrade de 17 km tillsammans. Vi tittade på en kyrka som vi passerade. Den hade systrarna på klostret rekommenderat oss att se. En fin kyrka helt i sten, så där mitt på landet. Efter kyrkan kom vi in i Espalion. En by där vi hittade en bar i solen. Vi stannade o käkade lite o drack något gott. Härligt med vila o solskenet. Vi såg inte Pascal. Vi gick vidare o kom till Estaing sen. Ett kristet härbärge med märkliga människor. Det var engrupp med folk som samlas vart år för att vandra tillsammans i en lite mer religiöst kontext. Vi åt med dem och de som hade stället o prästen. Vi var  nog 25 vid bordet. Soppa o sen grönsaker. Enbart vegetariskt. Lite trist mat. Mässa efter maten men jag ville inte gå. Typ en toa o en dusch för oss alla. Läskiga sängar med plast i. Virkade filtar o fuktigt o rått. Kallt också. Alla hade tvättat o hängt sina kläder överallt o handdukar. Allt luktade vått. Jag gjorde mig i ordning o fixade med mina saker. Hade en underslaf i ett av sovrummen. Det var många som skulle sova där o jag var glad att jag hade öronproppar o att jag sov längst ner. Då kunde jag gå på toa om jag behövde det mitt i natten. Somnade halv elva. Gruppen var konstig och de gillade nog inte att vi kom o bodde på härbärget samtidigt som de var där. De skulle ju vara tillsammans o be o vandra o ha Estaing som utgångspunkt för en hel vecka, förutom natten i Conque.

6 mars, 06.30 Estaing till Le Soulier via Golinhac, 19 km
Vaknade till klockan i hallen. Det kallades till mössa en kvart senare. Frukost efter det o vi var lika många till frukost. Prästen var fortfarande med. Efter frukost skulle alla gå klockan 9.00. Det bara var så. En peng i lådan i hallen som tack för husvänligheten. Summan är frivillig. Alla rusar runt som galningar o sen ut på gatan. Där sjöng alla "Ultreïa" och sen gick den andra gruppen. Brigitte, Pascal o jag tog en tur i byn för vi ville inte gå med den religiösa gruppen. Byn var jättefin o riktigt gammal. Pascal gick före oss o jag ringde till Le Soulier för att boka plats. Nu var inte härbärget öppet men vi kunde låna lägenheten eftersom vi var tre. Det fanns två sängar o en bäddsoffa o all utrustning för oss. Det lät super. Vi traskade på och Brigitte o jag hittade ett internetställe där vi satte oss en stund för att kolla lite mail o Fotosafari. Vi träffade på Pascal lite längre fram o han hade verkligen ont i knät. Vi kom fram till Golinhac där jag bokat en stuga. Vi kom dit o jag ville egentligen avboka med tanke på att jag o Brigitte ville gå vidare till le Soulier där vi hade bokat. Det var ok att Pascal fick min plats o vi kom in i stugan som redan var uppvärmd o skön. Vi drack en kopp te o skrattade gott åt det mesta. Sen kom den religiösa gruppen o det visade sig att de också skulle bo i stugor där Pascal skulle bo. Affären öppnade klockan 15 så då stod Brigitte o jag där för att handla kvällsmat o frukost. Vi köpte sallad, tomater, lök, köttfärssås i burk, ost, yoghurt o lite söta bullar. Summa för frukost o middag: 10€. Efter någon timma till hittade vi stället där vi skulle bo. Det var en liten stuga där den öppna elden redan var tänd o allt förberett för oss. Kvinnan som tog emot oss tittade efter den tredje personen (Pascal) men han var ju inte med. Då fick vi reda på att hon inte hade öppnat stugan för två personer. Vi kände oss lite skyldiga. Väl inne i stugan var det en liten härlig o varm stuga. Allt fanns på plats o vi hyrde även lakan till duntäcket. Riktiga sängar, riktiga täcken, riktiga möbler o lampor. Det visade sig att kvinnan som ägde det hela, hon var från Holland o älskade IKEA. Det var alltså som att komma hem. Vi lagade lite mat, lyssnade på musik o drack te. Badrummet var kallt o svårt att få vatten i duschen men det gjorde inget. Senare på kvällen tittade kvinnan in för lite sällskap. Hon såg att lampan var tänd. Vi pratade lite o sen blev det mörkt o natt. Det var helt mörkt utanför fönstret o vi såg inga ljus alls. Helt ute på landet alltså. Vi la oss i sängen med duntäcke o riktiga kuddar o madrasser. I rummet bredvid dansade ljuset från eldstaden o det var bara så mysigt.

7 mars Le Soulier till Conque, 16 km
Vi vaknade o la in lite mer ved o käkade frukost. Det var hur gott som helst. Vi tog ganska lång tid på oss att göra oss i ordning. Kändes inte som om vi hade jättebråttom. Vi hade ju bokat i Conque redan. Vi lämnade all mat o 10€ som betalning för att Pascal inte kom. Hoppas hon uppskattade det. Vi började gå och det var lite nerför i början. Gick in i flera olika kyrkor längs vägen o de är så otroligt lantliga o härliga. Vi träffade Pascal på vägen o gick till Conque med honom. Det regnade nästan hela dagen så det var verkligen inte kul. Men vi hade roligt. Kom till Conque ganska trött o blöt o tog in på stället där vi skulle sova. Det var ett religiöst men väl organiserat ställe precis bredvid kyrkan/katedralen. Byn låg på en sluttning vilket gjorde att ena sidan av katedralen var bredvid vägen. Man såg nästan över taket på katedralen från vissa delar av byn, även om man var just bredvid. Vi missade att kolla den lilla guldiga gubben men vi fikade o turistade istället. Katedralen var kall men fin. Märkliga glasfönster. Inte alls såna man vanligtvis ser i kyrkor. Vi checkade in på rummet. Brigitte o jag hade valt ett eget rum och där var det ganska kallt. Svårt att tvätta kläder. Men duschen var otroligt härlig. Instängd i ett plastutrymme som på tåg, duschade jag läääänge o varmt. Så härligt. Underbart. Middagen serverades i olika lokaler och vi tre fick äta med personalen o prästen. Vi sjöng först o sen åt vi. Vi åt jättegod mat. Lasagne o grönsakssoppa till förrätt. En tart som efterrätt. Supergott! Sen var det gudstjänst kl 19.30 o då gick vi dit. Vi blev välsignade och fick gå fram till altaret då. Vi fick även säga var vi kom ifrån så vi kunde få en lapp med gudstjänsten på vårt eget språk. Jag fick dock på norska. Sen satt jag kvar o lyssnade på en kort orgelkonsert. Det var lite ruggigt i kapellet. Vanligtvis har de gudstjänsten i katedralen men den värmer de inte upp under vintern, så vi var i det lilla kapellet. Tillbaka till matsalen o där satt vi o pratade länge. Den religiösa gruppen var också i Conque men de åt för sig själva o skulle inte dricka vin till maten eller äta någon efterrätt. Det var något religiöst över det hela. Men några av dem kom in till oss andra ändå o drack lite vin o pratade. Mycket trevlig kväll. Läggdags och sovdags. Tidig uppstigning dagen efter. Jag skulle ju ta tåget från Decazeville till Toulouse den dagen.

8 mars, Conque till Decazeville, 20 km
Frukost 7.30 med fromage blanc. Vilken lyx! Det har jag inte ätit på hur länge som helst. Mums. En riktigt ordentlig frukost med allt jag ville ha. Vi tog avsked av alla vi träffat o personalen i Conque. Sorligt att gå. Verkligen trevligt ställe. Pascal, Brigitte o jag tog en tur i byn och fotade lite och sen gick vi iväg. Innan vi gick fick vi ett litet kapell utpekat för oss. Det låg på andra sidan dalen, uppe på sluttningen. De beräknade att vi skulle vara där 45 minuter senare o då skulle vi ringa i klockan som fanns där. Om vi ringde, så skulle de svara med katedralens kyrkklockor. Jaja, tänkte vi. Vi marscherade på och i början gick det ju nerför till dalens botten o till bron. Sen bar det uppför. Så jäkla brant o sån stigning. Superjobbigt. Jag fräste hela tiden. Vi kom till det lilla kapellet o alla tre ringde i kyrkklockans snöre. Efter en liten stund så svarade katedralen. Det var mäktigt. Hur häftigt som helst. Vi fortsatte uppför o sen kom vi till ett krön. Ganska fint väder men regnet hängde i luften. Dock inget regn på oss. Vi gick o gick o kom fram till Decazeville. Då var jag tvungen att vika av på en gata till vänster för att komma ner i byn o kunna ta tåget. De andra två skulle fortsätta rakt fram. Vi satte oss på en bänk. Pascal sjöng för mig och vi var ganska tysta. Det fanns inte riktigt något att säga. Vi skulle ju inte se varandra mer efter detta o ändå hade vi upplevt så mycket tillsammans. Jag vek av o de fortsatte rakt fram efter att vi utbytt adresser.

Decazeville
Liftade ner till byn med en gubbe som jag stoppade på vägen. Jag hade ju ingen aning om åt vilket håll centrum låg. Ingen aning om något o när jag stod där uppe på toppen, så delade sig vägen åt höger o åt vänster o jag visste inte vilken väg jag skulle ta. Kände att jag inte hade något tidsutrymme heller att välja fel. Lifta blev bra. Han körde mig till Rådhuset. Där fick jag en stämpel i pilgrimspasset o anvisning om var jag skulle köpa tågbiljett. En ful by med öppna kolminor nästan i centrala stan. Jag köpte en macka. Käkade den i en park och gick o handlade lite smått o gått i en vanlig supermarché. Lite märkligt att vara så bland folk helt plötsligt. Tåget gick från en annan stad så jag fick ta taxi dit. Tåg till en ort, vänta där en stund o sen tåg till Toulouse. Kom fram 19.30 o det kändes helt ok. Var givetvis trött men nöjd. I Decazeville ska jag börja min nästa pilgrimsresa....
 

 

 

 

Budet för hela resan exklusive flygresan:
2933 kr för
7 nätter
7 frukost
8 lunch
6 middagar

Uppdaterad 2008-01-06