Pilgrimsvandring, 19 - 26 maj 2006

En vinterdag 2006 bestämde jag mig för att bli pilgrim och vandra längs GR 65 i Frankrike med start i Le Puy en Velay. En arbetskollega hade talat sig varm om pilgrimsvandring vid flera tillfällen och jag ville gärna prova. Tre månader framåt hade jag beställt min flygresa tor Kastrup-Montpellier. Den 19 maj skulle resan gå av stapeln. Först gällde att planera själva resan, sen packningen och sedan kanske något behövs köpas in.

Under tiden, från planeringsdag nummer ett till avfärden, har jag funderat på resan, vandringen och ensamheten. Det kommer att bli en spännande resa! En unik resa! En resa helt för mig själv.

Min resplan:
Flyg Köpenhamn - Montpellier
Tåg Montpellier - Le Puy en Velay
Vandring mellan Le Puy och någonstans
Vandring från någonstans till Conques
Transport Conques - Rodez
Tåg Rodez - Montpellier
Flyg Montpellier - Köpenhamn

Jag planerar att vandra ca 20 km per dag och alltså ha tid att vara lite turist också. Det tar också nästan två hela dagar med tåg att förflytta mig (till Le Puy resp Montpellier), så min vandring blir om totalt 5 dagar. Det är nog ganska lagom att börja med, tror jag. Det känns som om det är en stor fördel att kunna franska. Många härbärgen och kloster är belägna långt ute på landet och språket som gäller är franska enligt de webbsidor jag besök och böcker jag läst.

Under hela vandringen planerar jag att bo på härbärgen eller kloster, dvs så enkelt som möjligt. Ofta inkluderas både trerätters middag samt frukost i priset för övernattningen. Och inte sällan kan man köpa sig ett lunchpaket straxt innan man ger sig iväg på nästa vandringsetapp. Det ska bli spännande att besöka medeltida byar, kloster, enkla härbärgen och lugna byar under en hel vecka. Stillhet och tid för att tänka blir det en hög dos av. Och kanske ett och ett annat yogapass under en vandringspaus.

Under tågresan från Rodez till Montpellier, hoppas jag på att passera Sévérac le Château och Millau. Det var ställen vi besökte under vår bilresa hem förra året, nämligen.

Under vintern har jag samlat material från olika webbsidor, köpt div kul prylar* som kan vara bra att ha och läst en hel del material om pilgrimsvandringar och vandringar generellt. Jag var helt laddad redan i början av mars och endast vandringsträning saknades då. Men det bättrade jag på under våren.

Ryggsäcken ska helst inte väga mer än 10% av den egna kroppsvikten. Vad jag då INTE ska packa ner, för att den enbart får väga 7 kg, är ett under för mig. Själva ryggan väger redan drygt 2 kg och alltså har jag enbart 5 kg kvar till själva packningen. Hmmm... Förvisso kan jag ha en hel del på mig när jag reser, typ kängorna, byxorna, (jackan), tröjan. Men ändå! Jag ska ju ha med mig annat också. Handdukar, tandborste, tandkräm, schampo, balsam, tvål, handkräm, kroppslotion, lypsyl med solskyddsfaktor, värktabletter, tvättmedel, ombytesskor, fleecefilt (hemmasydd för minsta/bästa storlek), resesidenlakanet, kamera + laddare, telefon + laddare, guidebok, solglasögon, näsdukar, engångslinser, glasögon, keps, anteckningsbok, penna, en kortärmad tröja, en långärmad tröja, ett sportlinne, sportbh, ev ombytsbyxor, byxor med avtagbara ben (blir shorts), jacka??, pass, Suisse armékniv eller Leatherman, pengar, kreditkort, biljetter, försäkringskort, elastisk linda, sportkräm/liniment, salubrin, plåster, Compeed, säkerhetsnålar, underkläder, kjol??, sarong (i siden??), sovkläder, öronproppar, regnponcho??,solkräm, dagväska, yllestrumpor både tunna och tjocka... Och sen ska dessutom alla kläder matcha varandra. På så sätt, blir det mindre problem att klä sig.

Ok, känner redan att jag får lämna hemma: sminket, mp3-spelaren (om jag nu inte fixar en ny telefon med mp3-spelare), finskorna, kläder som ska strykas, handväskan, stora plånboken, solhatten, partykläderna, sublimeringsskrivaren, datorn, reselitteraturen, smycken o blingblings. Och jag kan heller inte köpa på mig alla kartor jag kommer över, alla coola guideböcker jag ser och inte heller släpa på souvenirer till hela familjen. Det är alltså laddat för en riktig semester. Fri från allt!

* Kul prylar jag köpt: Haglöfs ryggsäck Q55, reselakan i siden, platitus 2 liter, meschpåsar i olika storlekar och färger, midjebälte, div små påfyllningsbara flaskor o burkar, högabsorberande stor resp liten handduk, bok om GR 65 som jag ska ha med mig, Lonely Planets bok om vandringar i Frankrike, Miam-Miam DoDo 2006, Rolf Enanders bok om pilgrimsvandring Vägen till Santiago de Compostela, Shirley MacLaines bok El Camino, Le guide pratique du randonneur, Le Chemin du Puy, underställ, öronproppar med snöre emellan, Compeed, vandringsbrallor, vindjacka som också är vattenresistent, sportbh, vit sporttröja, anteckningsbok, solkrämer, ullstrumpor och säkert lite till.

Hur och vad jag packade kan ni läsa på Pack-sidan. Hur resan gick kan ni läsa på Min första resa.

 

Webbsidan uppdaterad 2006-12-15