Böcker jag läst
eller hört talas om...

Böcker jag ska köpa:

På god väg, en pilgrimsvandring genom Frankrike och Spanien av Tom Tiainen

 

Böcker jag införskaffat för spanienvandringen.

Pilgrimstur till Santiago de Compostela - en guide. Nordfors, Ulla 2009.

En bok om att cykelvandra hela leden. Jag köpte boken mest för att den finns - men den tillför inte mycket. Kul att läsa om någon som cyklat - men inte mer.

El Camino. Mokvist, Å, 2008.

En annorlunda bok om Caminon. Mycket fina bilder och personlig text om tre resor som sammanfattas till en. Köpte boken nyligen och jag läste den direkt. Ger mersmak av Caminon. Men jag saknade ändå något i boken. Jag saknade information och text om själva leden o hur den är. Det fanns inte med. Å andra sidan finns det i andra böcker...

 

Pilgrim's Guide To The Camino De Santiago. Brierley. J, jan 2009. Engelsk text.

En kompakt guidebok som innehåller den information du behöver för att vandra den franska vägen till Santiago de Compostela. Utöver kortfattad och tydlig ledinformation innehåller den intressant statistik och tydliga kartor över leden och städer längs vägen. En bok att ta med under vandringen.

Jag har läst denna bok och måste säga att den hör till de bästa jag läst. Mycket informativ, litet lexikon, viktig boendeinformation, kartor och så vidare. Denna bok är en höjdare! Och en bok att ha med mig på resan.

Från www.amazon.co.uk: "The pilgrim path to Santiago de Compostela is centuries old, stunningly beautiful and deeply transformative. This route represents the most popular Christian pilgrimage anywhere in the world. This guidebook offers the reader all they will ever need to complete part of or the entire journey from St Jean Pied de Port in the foothills of the French Pyrenees to the fabled pilgrim city of Santiago de Compostella. Special features: ˇ Daily stage maps including contour guides ˇ Full information on all pilgrim hostels ˇ Details of alternative accommodation ˇ Numerous colour photographs ˇ Overview route planner ˇ Detailed town plans ˇ Notes to help us prepare for the outer and the inner journey ˇ Ease of use with detailed colour mapsand clear directions ˇ Only guidebook to offer contour guides ˇ Format allows the book to be carried in pilgrim's pocket ˇ Detailed information from preparation for the trip to returning home afterwards."

Miam Miam DoDo 2009, Caminon i Spanien, på franska.

Har fått boken och tittat den. Här ser jag att Caminon börjar i Roncevailles. Intressant. Ska studera den närmare...

Miam Miam DoDo 2009 över GR65, på franska. 

Har fått boken och skummat den. Ska läsa mer om den sträcka jag ska gå lite närmare avfärd. Tidigare har jag haft MiamMiam DoDo från året innan jag vandrat pga att jag inte hunnit beställa den på våren. Nu kan jag göra noteringar och anteckningar i boken som jag ska ta med mig till höst. Bra!

Andra böcker som jag har köpt på mig under resor och surfande på nätet

På god väg - En pilgrimsvandring genom Frankrike och Spanien. Tiainen, Tom, 2008.

På svenska.

Fick boken den 30 juli 09. Återkommer med synpunkter.

Maisons d'hôtes coup de coeur sur le chemin du Puy-en-Velay vers Saint-Jacques-de-Compostelle. Grive, Catherine, 2009.

På franska.

Sacrés chemins de Saint-Jacques de Compostelle : Le Puy-en-Velay, Vézelay, Tours, Arles, Camino Frances. Serex, A och Lerouz, L, 2009.

På franska.

Le chemin de Saint-Jacques-de-Compostelle du Puy-en-Velay jusqu'ā Saint-Jean-Pied-de-Port. Serex, A och Lerouz, L, 2009.

På franska.

Le Chemain d'Arles.

En bok om leden från Arles till Spanien. Köpt mest för att bli lite inspirerad och se var den leden går. På franska.

Guide pratique du Chemin de Saint-Jaques de Compostelle.

Fått av en god vän som jag träffade under min första vandring. Fick den av henne när jag sa att jag var intresserad att gå i Spanien. En personlig hälsning pryder insidan. 

Camino de Santiago.

En liten bok om Caminon. En pocketguidebok helt enkelt. På engelska. Tillför inget jag inte redan vet. Men trevligt med lite annan läsning.

The Road to Santiago The Pilgrim's Practical Guide.

Köpte denna bok med tillhörande kartor. En karta på ett blad, för varje etapp. På baksidan av varje karta, finns vägen beskriven. Boken ger mer information som historik och annat. Inköpt i London i den lilla reseboksbutiken som blev känd i filmen "Notting Hill". På engelska. Och ja, bokaffären såg exakt likadan ut i verkligheten som i filmen.... Eller var det nu tvärtom?

TopoGuides.

Denna och nedan bok är guideböcker man kan ta med sig på resan. De är ganska tunna o lätta o informativa. Här står om härbärgen, historia och lite om leden. Varje etapp är utsatt på en "riktig" karta och man klarar sig bra på denna bok. GR 65 är indelad i 3 böcker. För- och nackdel. Inte så dyra. På franska.

Se ovan.

Böcker jag införskaffat inför eller i direkt anslutning till resan 2006

Le Chemin du Puy - Du Velay aux Pyrénées.

En bok som har kartor över tänkbara dagsetapper från byar till byar. I denna bok är det bland annat enbart 9 dagsetapper från Le Puy till Conques. Inspirerande bok med bilder, fina kartor och utmärkta vägbeskrivningar för de olika etapperna. Väl utmarkerat är också alla de kloster, kyrkor och andra medeltida och viktiga byggnader längs leden. (På franska.)

Miam Miam DoDo.

En bok med lite tråkig layout (2006) men som är den mest lästa boken över härbärgen och restauranger längs GR 65. Oundviklig, men ack så oinspirerande. (På franska.)

Baksidetexten kan du se och läsa här.

Walking In France Lonely Planets bok om vandringar i Frankrike.

På engelska. De vandringar som beskrivs i boken är utvalda och endast en del av GR65 är med. Inte hela leden från Le Puy till Spanien.

Vägen till Santiago de Compostela, Enander, Rolf.

"En modern pilgrim på jakt efter det medeltida Europa; eller hur idén att gå 5000 kilometer i den heliga Birgittas fotspår blev till något mer." Enander har gått från Sverige och tagit sig fram på små medel och stor packning, hela vägen till Santiago. Mäktig läsning! Mycket tankeväckande! (På svenska.)

Omslagsbild

El Camino, Shirley MacLaine.

En märklig bok. Jag började läsa lite i boken efter jag kom hem i maj 2006, men fixade inte riktigt hela boken. Märklig, är rätta ordet. (På svenska.)

Le guide pratique du randonneur.

En annan bok jag köpte innan avfärd 2006. Ger bra allmänna tips till vandring. (På franska.)

Sentier de St-Jacques-de-Compostelle, GR 65 : Le Chemin du Puy - Figeac 

Denna bok köpte jag i St Alban sur Limagnole, 2006. En bok lika bra som den överst, men lite annorlunda. Kartorna  i denna bok är bättre men text och bilder är bättre i den andra boken. (På franska.)

Pilgrimsresan. Coelho, Paulo.

Köpte boken efter resan 2006 och påbörjade den samma sommar. Köpte visserligen den engelska boken men lyckades inte ta mig igenom hela. Kanske lättare på svenska? Ska göra ett försök. (Finns översatt till fler än 35 språk.)

Inför resan 2007 införskaffade jag dessa böcker

Le Chemin du Puy - Du Velay aux Pyrénées. För 2007.

Miam Miam DoDo. För 2007.

Inköpt och lusläst. Lite trevligare än sin föregångare. Nu är bilderna i färg och allting är uppdaterat sen 2006.

Saint-Jacques: Le Chemin des chemins, du Puy-en-Velay ā Compostelle.

Liten bok med fantastiska bilder.

Pilgrimsliv - Handbok för vandrare. Lindström, Hans-Erik.

En bok i tre delar om pilgrimens historia och omvärld, en tolkning av pilgrimens själ, teologi och en del kring det praktiska kring en pilgrimsvandring.

Vägen till Santiago de Compostela. Folkegård, Jan.

Utförlig information om städer, byar, vägar, kyrkor, kloster, kultur, historia och annat. Rikt illustrerad.

Santiago de Compostela, Vägar och vandringar till aposteln Jacobs grav. Gardberg,  Carl Jacob.

Denna bok fick jag tag på via förlaget i Finland. Den är utgången men vilken tur att jag kom över mitt exemplar. En härlig bok över pilgrimsvandring. På svenska.

Webbsidan uppdaterades 2009-07-30